2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων – πρώτη συνάντηση στο Ταλίν της Εσθονίας

Από τις 21 έως τις 26 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν πρωτεύουσα της Εσθονίας, η πρώτη συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Cultural heritage in the context of students’ careers”, με την συμμετοχή του 2ου ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να μπορέσουν οι μαθητές να αξιοποιήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους (ιστορία, παραδόσεις, θέατρο, μουσική  κ.λ.π.) ώστε να βοηθηθούν στην όποια σταδιοδρομία τους μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προέρχονται από την Ιταλία, Εσθονία, Λετονία και την Ισλανδία.

Η συντονίστρια χώρα είναι η Εσθονία, η οποία και φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση. Έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του σχολείου και συνάντηση-καλωσόρισμα  με τον διευθυντή του σχολείου και άλλους καθηγητές. Οι μαθητές δούλεψαν για τις απαιτήσεις του προγράμματος και με την βοήθεια των καθηγητών τους, οργάνωσαν το πρώτο τους διεθνές φεστιβάλ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στην παλιά πόλη και στην ύπαιθρο, σε ένα κάστρο-μουσείο μέσα στο δάσος, όπου οι μαθητές είχαν προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Στο Δημαρχείο της περιοχής μας υποδέχτηκε η Δήμαρχος και ενημερωθήκαμε για θέματα που αφορούν στην περιοχή και τους κατοίκους της.

Ακόμα ταξιδέψαμε στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, όπου επισκεφθήκαμε αξιοθέατα της και κυρίως το ERM το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας. Αξίζει να σημειώσουμε τις πολικές σχεδόν θερμοκρασίες (έως -19 βαθμούς Κελσίου) κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα!

Η συνάντηση κρίθηκε επιτυχής και ανανεώθηκε για την επόμενη που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Απρίλιο. Συμμετείχαν οι καθηγητές Κυριαζής Θωμάς και Μπαλάφα  Μαρία και οι μαθητές Γκρόπας Μιχάλης, Μπαλλάς Αχιλλέας, Μπαλατσούκας Χαράλαμπος και Μπαμπούρης Χρίστος.