20ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο,

Ένα σημαντικό επιστημονικό συνέδριο, στον απόηχο των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού, διεξάγεται στα Τρίκαλα. Πρόκειται για το 20ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, που θα διεξαχθεί το διάστημα 3 – 6 Οκτωβρίου 2021 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.
Όπως τονίζει η διοργανώτρια την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) το συνέδριο έχει τον τίτλο «Σύγχρονες προκλήσεις του δάσους στην Ελληνική Δασοπονία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του ’21».

Το 20ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και μετέχουν ως συνδιοργανωτές οι εξής φορείς: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Τρικκαίων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας (με τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες), Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (με δυο Ινστιτούτα, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσ/νίκης και Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων Αθηνών), Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με έδρα τη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-ΑΠΘ), Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού με έδρα την Καρδίτσα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-ΠΘ) και Τμήμα Περιβάλλοντος με έδρα τη Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-ΠΘ), Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).

Σύμφωνα με τους την ΕΔΕ, το Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο διεξάγεται ανά δύο έτη, εδώ και 40 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΕ, και αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός του δασικού κλάδου της χώρας μας. Το φετινό 20ο ΠΔΣ, το οποίο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID 19, αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι. Η φετινή διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αφενός πραγματοποιείται στις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αφετέρου διεξάγεται στον απόηχο των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου 2021.

Στη διάρκεια των εργασιών του 20ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου θα ανακοινωθούν αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών της Δασολογικής επιστήμης και του Φυσικού Περιβάλλοντος και τα πορίσματά τους θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά από τα επείγοντα δασοπονικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας. Επίσης, θα βραβευθούν τέσσερις αξιόλογοι επιστήμονες για την προσφορά τους στην ΕΔΕ και στη Δασολογική Επιστήμη.

20 programma