100 εκατ. και ένα …θαύμα για να γίνει το δημοψήφισμα

kalph dimopsifisma 6.w l

Έντονος προβληματισμός σχετικά με την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στη διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα στην ασφυκτική προθεσμία των έξι ημερών έχει αρχίσει να κυριαρχεί ακόμη και στους κόλπους των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Η διαδικασία –η οποία έχει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα από το 1974- πρακτικά είναι αντίστοιχη με αυτή των εθνικών εκλογών. Τι σημαίνει αυτό; Εκτός από το δημοσιονομικό κόστος το οποίο φέρεται να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ –σε μια περίοδο που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατάφερε την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει το απαιτούμενο κονδύλι για την καταβολή των συντάξεων- πρέπει με ταχύτατες διαδικασίες να εκτυπωθούν τα ψηφοδέλτια, να ανανεωθούν και να αποσταλούν στα εκλογικά κέντρα οι εκλογικοί κατάλογοι και να αποσταλούν προσκλήσεις για τη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών αλλά και τον ορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων.

Ασφυκτικές προθεσμίες

Λύση που φέρεται να έχει ήδη εγκριθεί για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, είναι το δημοψήφισμα να γίνει με τους ίδιους όρους και με τα ίδια πρόσωπα που επιστρατεύτηκαν για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Δηλαδή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να ζητηθεί από εφορευτικές επιτροπές, δικαστικούς αντιπροσώπους κ.ά., να βρίσκονται στις θέσεις τους το πρωί της Κυριακής.

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο ασφυκτικές είναι οι προθεσμίες, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αποσταλούν στις 13 περιφέρειες μέσα στις επόμενες 36-48 ώρες προκειμένου να βρίσκονται στην ώρα τους στα εκλογικά κέντρα. Επίσης, οι εκλογικοί κατάλογοι χρειάζονται συνήθως 10-15 ημέρες για να επικαιροποιηθούν ενώ υπάρχει εκκρεμότητα και σχετικά με το αν θα ψηφίσουν ή όχι οι 18άρηδες. Πώς θα παρακαμφθούν αυτές οι προθεσμίες οι οποίες προβλέπονται από την εκλογική διαδικασία;

THETOC