Εθνική τραγωδία η έξοδος από το ευρώ – Οι φτωχοί πάμπτωχοι και οι πλούσιοι, πάμπλουτοι

grexit-750

Τι θα σήμαινε άραγε ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής;

Το καλό σενάριο, αυτό που υποστηρίζει δημοσίως η κυβέρνηση είναι ότι με βάση την απόφαση του ελληνικού λαού που θα απορρίπτει την πρόταση των δανειστών θα προσέλθει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου με τους θεσμούς και θα πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία.

Αυτό όμως, δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς ως τελικό αποτέλεσμα καθώς την ίδια αισιοδοξία είχε επιδείξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πριν τις τελευταίες εκλογές αλλά και σε όλη τη διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης.

Μπορεί να το πετύχει τώρα; Δεν αποκλείεται αλλά ουσιαστικά ψάχνει το θαύμα και τα θαύματα σπανίζουν σήμερα.

Άρα, ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο που αντικειμενικά βρίσκεται στο τραπέζι. Η Ελλάδα χωρίς χρήματα από τους δανειστές δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ούτε στο εξωτερικό αλλά ούτε και στο εσωτερικό. Δεν μπορεί να βρει ευρώ παρά μόνον από τον τουρισμό, τις εξαγωγές και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Αυτά φτάνουν, όχι φυσικά.

Άρα, η μοναδική της έξοδος είναι να αποκτήσει ένα νέο νόμισμα εναλλακτικό, μαζί με το ευρώ ή μόνο του. Αυτό μπορεί να το λέμε δραχμή ή κάπως αλλιώς δεν έχει καμία σημασία.

Η ουσία είναι ότι αυτό το νόμισμα θα πρέπει να αποκτήσει ισοτιμία έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία μπορεί να είναι αρχικά ορισμένη σε όποια αντιστοίχηση επιθυμεί η κυβέρνηση ή συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ότι και να πούμε, ότι και να θέλουμε η τελική ισοτιμία θα καθοριστεί από τη ζωή και από τις αγορές. Όλες οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το νέο νόμισμα της Ελλάδας στην καλύτερη περίπτωση θα έχει ισοτιμία με το ευρώ στο 1/3. Αν μάλιστα το συγκρίνουμε με την ισοτιμία που κλείδωσε η παλιά δραχμή στο ευρώ, σημαίνει ότι θα φτάσει περίπου στο τριπλάσιο. Δηλαδή ένα ευρώ, περίπου χίλιες παλιές δραχμές.

Άρα, το κράτος θα λειτουργεί με αυτή την ισοτιμία και θα αναγκαστεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις με αυτή τη λογική. Το ίδιο θα συμβεί με τον ιδιωτικό τομέα, με τα χρέη, με τα δάνεια κ.λπ.

Άρα αυτομάτως η χώρα μπαίνει σε καθεστώς πληθωρισμού και το χειρότερο είναι ότι οι πολίτες με τις δραχμές τους θα αγοράζουν καταφανέστατα λιγότερα προϊόντα ενώ τα χρέη τους απλώς θα πολλαπλασιαστούν.

Δηλαδή, αν για παράδειγμα ένας μισθωτός μπορεί να αγοράσει κάθε μήνα 500 λίτρα γάλα, μετά την αλλαγή του νομίσματος θα μπορεί να αγοράζει στην καλύτερη περίπτωση τα μισά. Το ίδιο και χειρότερο θα συμβαίνει με όλα τα αμιγώς εισαγόμενα προϊόντα. Η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων θα υποτιμηθεί ραγδαία.

Όλων των ελλήνων; Προφανώς όχι όλων. Μόνον των φτωχών ή έστω αυτών που δεν έχουν αποταμιεύσεις σε ευρώ.

Και ποιός έχει αποταμιεύσεις σε ευρώ; Υπάρχουν, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, τουλάχιστον 40 δισ. Ευρώ που έχουν φύγει από τις τράπεζες σε σεντούκια, πατάρια, θυρίδες κ.λπ. Για να μην υπολογίσουμε τα πολύ περισσότερα χρήματα που έχουν κατατεθειμένα στο εξωτερικό Έλληνες υπήκοοι, όπως αυτά της λίστα Λαγκάρντ και άλλων λιστών.

Χρήματα, τις περισσότερες φορές, μαύρα και αφορολόγητα προϊόν φοροκλοπής ή εγκληματικών ενεργειών.

Αυτοί λοιπόν, από τη μια στιγμή στην άλλη θα δουν τα χρήματά τους, τουλάχιστον να τριπλασιάζονται. Ουσιαστικά τα 40 δισ. Θα έχουν αγοραστική αξία περίπου 120 δισ. Ευρώ σε σχέση με το νέο νόμισμα.

Για τους υπόλοιπους, τους ήδη φτωχούς ή απλώς μισθοσυντήρητους τα προσημειώσαμε.

Άρα, ποιος κυβερνητικός παράγοντας μπορεί να υποστηρίξει ως το τέλος σε μια συζήτηση ότι η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης προασπίζει τα συμφέροντα των φτωχών, των άνεργων και γενικώς όσων δεν έχουν στο ήλιο μοίρα.

Κανείς δεν πρέπει να κατηγορεί αβασάνιστα μια κυβέρνηση ότι λειτουργεί κατ’ εντολήν του λόμπι της δραχμής. Δυστυχώς όμως όλα κρίνονται εκ τους αποτελέσματος.

koolnews.gr