Ντοματοκεφτέδες

Tους φτιάχνουμε με ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες. Χρυσαφένιοι, φράτοι, μυρωδάτοι, βγαίνουν ζεστοί από το τηγάνι και με το που φτάνουν στο τραπέζι κλέβουν την παράσταση. Είναι δε εξαιρετικός μεζές για ένα ούζο ή ένα τσίπουρο.

Υλικά

  • 500 γρ. σφιχτές ντομάτες, κομμένες (ή πομοντόρια ή ντοματίνια)
  • 200 γρ. ντομάτα, περασμένη στον τρίφτη
  • 500 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 10-15 φύλλα δυόσμου
  • 7-8 φύλλα βασιλικού
  • 1 κ.σ. ξερή ρίγανη
  • 1/2-1 κ.γ. κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 200 γρ. τυρί φέτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  2. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε τηγάνι με λίγο νερό, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ο χυλός που θα δημιουργηθεί δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτός ούτε πολύ νερουλός, πρέπει μόλις να κολλάει στο κουτάλι.
  3. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα για να ομογενοποιηθεί. Αν οι ντομάτες βγάλουν τα υγρά τους και αραιώσει ο χυλός, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  4. Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε ένα τηγάνι. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ καυτό, για να μην αρπάξουν οι κεφτέδες εξωτερικά πριν προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, αλλά ούτε χλιαρό, για να μην τραβήξουν λάδι.
  5. Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια, ρίχνουμε τους κεφτέδες, λίγους κάθε φορά και, όταν παίρνει χρώμα η μία πλευρά τους, τους γυρνάμε από την άλλη.
  6. Τους απομακρύνουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
  7. Μπορούμε να τους συνοδέψουμε με γιαούρτι με πάπρικα και χοντροτριμμένο αγγούρι ή με καππαρόφυλλα.

ethnos.gr