Υλικά
Για το σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 600 γρ. νερό
- 1 ξύλο κανέλα
- χυμό + ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κ.σ. μέλι
Για την πίτα
- 2 πορτοκάλια
- 450 γρ. φύλλο κρούστας
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. γάλα ή 500 γρ. γιαούρτι
- 250 γρ. λάδι
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Λευκό, γλυκό από Μοσχάτο Κεφαλληνίας με αρώματα αποξηραμένων φρούτων όπως σύκο και σταφίδα, με ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Οίνος Ηδύς του ήλιου – Scalvos Wines
Διαδικασία
-
- Για τη ζουμερή πορτοκαλόπιτα με ολόκληρα πορτοκάλια απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε μια πετσέτα πάνω στον πάγκο μας και αφήνουμε να ξεραθούν για όσο περισσότερο μπορούμε.
- Βάζουμε τα πορτοκάλια σε κατσαρόλα με 1 lt νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 45 λεπτά. Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Μετράμε το νερό όπου έβρασαν τα πορτοκάλια – πρέπει να έχουμε 600 γρ. οπότε αφαιρούμε ή προσθέτουμε αναλόγως – και φτιάχνουμε το σιρόπι μέσα στο ίδιο σκεύος, προσθέτοντας τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τον χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, για περίπου 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρώς μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο ή ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στη μέση, τα στύβουμε γερά να φύγει το νερό που μπορεί να έχουν μαζέψει και ξανακόβουμε κάθε μισό πάλι στη μέση. Τα βάζουμε σε μπλέντερ, μαζί με τη ζάχαρη, το γάλα ή το γιαούρτι, το λάδι, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο, ρευστό μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ, θρυμματίζουμε το φύλλο κρούστας με τα χέρια μας και προσθέτουμε το μισό στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο φύλλο, φροντίζοντας να ανακατευτούν όλα τα κομμάτια κρούστας με το μείγμα των πορτοκαλιών.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει και το γλυκό μας να φαίνεται στερεοποιημένο.
- Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και όπως είναι καυτή την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, σταδιακά.
- Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε. Μπορούμε τη συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Μπορούμε να αφήσουμε τα φύλλα κρούστας αποβραδίς στον πάγκο για να ξεραθούν ή να τα βάλουμε στο φούρνο σε πολύ χαμηλή φωτιά, ξεχωρισμένα και διπλωμένα σε ροζέτες, για περίπου 30 λεπτά.