Ζητείται επενδυτικό θαύμα 30 δισ. στην πράσινη ενέργεια

Οι γεωπολιτικές ανατροπές που έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιταχύνουν, αλλά εν μέσω σοβαρών εμποδίων, την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης και της Ελλάδας. Όμως για να επιτευχθούν οι στόχοι του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) μέχρι το 2030 για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο 80%, θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια την επόμενη οκταετία. Οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι ευνοϊκές καθώς η αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και του κόστους μεταφοράς προβληματίσει ήδη αρκετούς επενδυτές. Όμως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο φαίνεται πως είναι οριστική με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στην πράσινη ενέργεια, με σημαντικά επενδυτικά σχέδια ή εξαγορές και στην Ελλάδα.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, ο στόχος για αύξηση της συνολικής ισχύος των μονάδων ΑΠΕ από τα 10 GW σήμερα στα 25 – 28 GW στο τέλος του 2030 σημαίνει πως κάθε χρόνο πρέπει να εγκαθίστανται σχεδόν 2 GW νέων αιολικών, φωτοβολταϊκών ή άλλων πράσινων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας. Να επενδύονται, δηλαδή, περισσότερα από δύο δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να περιλαμβάνονται οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων (υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2030) και των απαραίτητων μονάδων αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 6 – 8 GW. Αν στην εξίσωση βάλουμε και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) περιλαμβάνει στο νέο ΕΣΕΚ στόχο για λειτουργία 2 GW, τότε οι συνολικές επενδύσεις ξεπερνούν τα 30 – 35 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

 

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται ήδη στην πρώτη δεκάδα του κόσμου με βάση την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μαζί με άλλες οκτώ χώρες της Ευρώπης. Για να πετύχει τους νέους, φιλόδοξους, στόχους, όπως επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας κινείται, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, σε πολλά μέτωπα. Την αναβάθμιση των δικτύων διανομής και μεταφοράς ώστε να δημιουργηθεί «ηλεκτρικός χώρος» για τις νέες ΑΠΕ, την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης ώστε να μην απαιτούνται πέντε και δέκα χρόνια μέχρι να εγκριθεί μια επένδυση σε αιολικό ή φωτοβολταϊκό πάρκο, το ξεκαθάρισμα των χιλιάδων αδειών ώστε να στηριχθούν οι επενδυτές που θέλουν πραγματικά να προχωρήσουν, τη στήριξη των επενδύσεων σε μονάδες αποθήκευσης. Παράλληλα επιχειρείται η στήριξη νέων τεχνολογιών όπως το υδρογόνο και το άνοιγμα δύσκολων τομέων που θα φέρουν μεγάλους ξένους επενδυτές, αλλά και θα στηρίξουν την τοπική ναυπηγική βιομηχανία, όπως τα υπεράκτια αιολικά.

powergame.gr