Υλικά
- 400 γρ. χόρτα
- 100 γρ. φασολάκια
- 50 γρ. κάσιους
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 120 γρ. φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα και σουρωμένα
- 100 γρ. ρέγγα καθαρισμένη, σε κομμάτια
Για το dressing λεμονιού
- 50 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για τη ζεστή σαλάτα με χόρτα και ρέγγα, πρώτα καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τα χόρτα για λίγα λεπτά. Στο ίδιο νερό βράζουμε και τα φασολάκια μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά για περίπου 10-12 λεπτά. Σουρώνουμε χόρτα και φασολάκια και αφήνουμε στην άκρη.
- Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τα χόρτα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3 λεπτά.
- Έπειτα καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά τα κάσιους για 2-3 λεπτά και προσέχουμε γιατί «αρπάζουν» γρήγορα.
- Σε ένα βαζάκι με καπάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για το dressing λεμονιού και ανακινούμε πολύ καλά.
- Τέλος σε μία πιατέλα ή σαλατιέρα βάζουμε τα χόρτα με τα φρέσκα φασολάκια, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα κάσιους, τα μαυρομάτικα και τα κομμάτια ρέγγας. Ρίχνουμε το dressing στη σαλάτα και σερβρίρουμε ζεστή.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι χόρτα βρούμε διαθέσιμα, ανάλογα με την εποχή. Στη συγκεκριμένη εκδοχή χρησιμοποιήθηκε σταμναγκάθι.
- Μπορούμε να βρούμε έτοιμα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια, στο εμπόριο.
- Αντί για κάσιους ταιριάζουν πολύ και τα αμύγδαλα. Απλώς χρειάζεται να τα καβουρδίσουμε ελαφρά.