Η ζέστη… παγώνει τα συναισθήματά μας!

Ο ζεστός καιρός κάνει τους ανθρώπους λιγότερο κοινωνικούς και λιγότερο πρόθυμους να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερη ζέστη κάνει, τόσο περισσότερο μειώνεται ο αλτρουϊσμός μας, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση European Journal of Psychology.

Όπως εξηγούν, πραγματοποίησαν αναλύσεις και πειράματα για να εξετάσουν κατά πόσον η περιβαλλοντική θερμοκρασία επηρεάζει τις προκοινωνικές συμπεριφορές. Με τον όρο αυτό περιγράφονται οι συμπεριφορές που σκοπό έχουν να ωφελήσουν τους άλλους, όπως η παροχή βοήθειας, το μοίρασμα, οι δωρεές, η συνεργασία και ο εθελοντισμός.

Στο πρώτο στάδιο της νέας μελέτης, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Lehighκαι το Πανεπιστήμιο Northwestern, ανέλυσαν στοιχεία από μία αλυσίδα καταστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη, διαπιστώνοντας πως όσο πιο πολλή ζέστη έκανε, τόσο μειώνονταν οι προκοινωνικές συμπεριφορές των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου σχετίσθηκε με μείωση κατά 50% στην προθυμία να βοηθούν τους άλλους.

Στο δεύτερο στάδιο της μελέτης τους, οι ερευνητές επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε ομάδα εθελοντών και εντόπισαν και μερικούς πιθανούς μηχανισμούς που εξηγούν τη συσχέτιση.

Ειδικότερα, ανακάλυψαν ότι η ζέστη αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, με συνέπεια να επιβαρύνεται ψυχικά το άτομο, να μειώνεται η θετική διάθεσή τους και έτσι να ελαττώνεται η προθυμία του να βοηθήσει τους άλλους.

Στο τρίτο στάδιο της μελέτης τους, οι ερευνητές επαλήθευσαν τα προαναφερθέντα ευρήματα σε άλλη ομάδα εθελοντών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί να είναι πιο εγωιστής όταν κάνει ζέστη, για να διαφυλάσσει τα αποθέματα του οργανισμού του σε ενέργεια και να μπορεί έτσι να τη διαχειρίζεται καλύτερα.

Πηγή : Web Only