Υλικά
Τεμάχια: 50
Διαδικασία
- Για τους ζαχαρένιους κουραμπιέδες, βάζουμε το βούτυρο σε ένα ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει σε χαμηλή φωτιά (μπεν μαρί). Το αφήνουμε να λιώσει για αρκετή ώρα, χωρίς να ανακατεύουμε. Οσο θα λιώνει, η επιφάνεια θα γίνεται διάφανη, ενώ κάτω θα μένει το γαλακτώδες ίζημα.
- Μαζεύουμε με μια βαθιά κουτάλα τον διάφανο υγρό, το καθαρό βούτυρο, και το βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος, προσέχοντας να μην πάρουμε μαζί το γαλακτώδες ίζημα.
- Βάζουμε το καθαρό βούτυρο στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να στερεοποιηθεί, για περίπου 1 ώρα.
- Τότε το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ χειρός ή στο μίξερ πάγκου με το φτερό, μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε σταδιακά την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη για τους ζαχαρλενιους κουραμπιέδες, όχι πολύ σκληρή.
- Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα, ώστε να διασκορπιστούν καλά σε όλη τη ζύμη για τους ζαχαρένιους κουραμπιέδες.
- Για τους ζαχαρένιους κουραμπιέδες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα.
- Παίρνουμε με τα δάχτυλα λίγη ζύμη και την πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα οβάλ, μήκους 4 εκατοστών, πλάτους 2 και ύψους 1,5 εκατοστού περίπου.
- Ακουμπάμε τους κουραμπιέδες στο ταψί ή στη λαμαρίνα, αφήνοντας λίγη απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά.Προσοχή, αν τους παραψήσουμε, θα γίνουν κούφιοι. Ελέγχουμε πιέζοντας ελαφρώς με το δάχτυλο αν δεν βουλιάζει, είναι έτοιμοι.
- Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και, όταν γίνουν χλιαροί, τους κυλάμε σε άχνη. Οταν κρυώσουν εντελώς, τους τακτοποιούμε στην πιατέλα.