Υπουργοί στα πρωινάδικα

Δεν είναι υπερβολή να υποθέσουμε πως αν ο πρωθυπουργός θέλει να επικοινωνήσει με κάποιον υπουργό του πριν τις 9.30 το πρωί, πρέπει πρώτα να κάνει ένα ζάπινγκ στα κανάλια για να διαπιστώσει ότι ο υπουργός που χρειάζεται δεν βρίσκεται σε κάποιο πάνελ για να γεμίζει τηλεοπτικό χρόνο και να παράγει περιεχόμενο συχνά πακεταρισμένο με πολλές διαφημίσεις.

Κάθε μέρα, μέχρι τις 9.30 το πρωί, τουλάχιστον πέντε υπουργοί δεν έχουν πάει ακόμα στο γραφείο τους γιατί είναι σε κάποιο κανάλι για να κάνουν μια δουλειά που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους.

Όχι, η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι δουλειά των υπουργών. Γι’ αυτή τη δουλειά το κράτος, και πολύ σωστά, τους παραχωρεί συμβούλους επικοινωνίας και υπεύθυνους γραφείων Τύπου επιφορτισμένους να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους και τους πολίτες για τη δραστηριότητα των υπουργών ώστε εκείνοι να μένουν απερίσπαστοι στο έργο τους που είναι η συνεχής επικοινωνία με το κομμάτι της διοίκησης που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους για τον καλύτερο συντονισμό της.

Ήρθε η ώρα να σταματήσει το θέαμα του υπουργού-μόνιμου σχολιαστή της επικαιρότητας. Απάδει του κύρους του αξιώματος. Ειδικά σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία, οφείλουμε περισσότερο να εργαζόμαστε παρά να μιλάμε, πολύ περισσότερο δε όταν επείγει και η αλλαγή του παραδείγματος στον τρόπο που παράγεται και “επικοινωνείται” η πολιτική.

Ήρθε η ώρα τα Υπουργεία και οι Υπουργοί να φροντίσουν να έχουν δίπλα τους επαγγελματίες της επικοινωνίας επιφορτισμένους με την ενημέρωση της κοινής γνώμης, καθήκοντα που θα περιλαμβάνουν και την εμφάνιση στα ΜΜΕ.

Οι υπουργοί μπορούν να βγαίνουν σε πολιτικά talk shows αργά το βράδυ ή τα Σαββατοκύριακα για θέματα που αφορούν το κυβερνητικό έργο στο σύνολό τους, για γενικά πολιτικά ζητήματα ή θέματα της διεθνούς επικαιρότητας. Δεν έχουν καμία δουλειά να εξηγούν οι ίδιοι το τάδε νομοσχέδιο και την δείνα υπουργική απόφαση.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μας έχει εντυπωσιάσει με τις προσπάθειες που κάνει να δείξει ένα εντελώς διαφορετικό ύφος εξουσίας και όπως θα γνωρίζουν οι αναγνώστες είμαστε και απαιτητικοί και γκρινιάρηδες και το χειροκρότημα δεν το έχουμε εύκολο. Όμως η προσπάθεια γίνεται, είναι οργανωμένη και πραγματικά εντυπωσιακή.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρουν τη γενναία απόφαση να προχωρήσουν ένα ακόμα βήμα μπροστά: να μπει ένα τέλος με τους υπουργούς-πανελίστες στα πρωινάδικα. Ας βγει μπροστά μια γενιά υπηρεσιακών στελεχών που θα σηκώσει στους ώμους της το βάρος της επικοινωνίας στο day to day και οι υπουργοί και τα μέλη της κυβέρνησης να περιοριστούν στα σημαντικά που είναι ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου και η παραγωγή ιδεολογίας και πολιτικού λόγου.

Τώρα που είναι η αρχή ας γίνει κι αυτό.

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου