Υπόθεση Novartis: 13 ώρες συνεδρίαση, 53 ομιλητές και 10 κάλπες

Απόφαση για δέκα κάλπες έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδρίασε για να προσδιορίσει τη διαδικασία της μαραθώνιας συνεδρίασης για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 10το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να ξεκινήσει η ψηφοφορία και ήδη διατυπώνονται επιφυλάξεις για το αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, καθώς αναμένεται να τοποθετηθούν περισσότερα από 50 πολιτικά πρόσωπα.

Οι ενστάσεις της ΝΔ για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν συζητήθηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων με την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία να κάνει λόγο για 10 κάλπες για κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία και την πρόταση των δύο κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους άφησε πάντως, ανοιχτό ενδεχόμενο για μια κάλπη με ενιαίο ψηφοδέλτιο αν οι πέντε βουλευτές (Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Μάριος Σαλμάς) δεσμευθούν να μην μετάσχουν καθόλου στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν μπορούν να ψηφίσουν τον εαυτό τους για παραπομπή ή όχι σε Προανακριτική Επιτροπή. Στα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν, οι βουλευτές θα τάσσονται υπέρ ή κατά της πρότασης ή θα δηλώνουν παρών. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους ώστε να μην είναι επικοινωνιακά χειραγωγίσιμη αυτή η διαδικασία, θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα σχετικά ψηφοδέλτια και είναι ανοιχτό το θέμα του ενιαίου ψηφοδελτίου», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Περισσότερα από 50 πρόσωπα, ανάμεσά τους οι πολιτικοί αρχηγοί και οι 9 που αναφέρονται στην κυβερνητική πρόταση που θα λάβουν το λόγο στη μαραθώνια και θυελλώδη –όπως αναμένεται- συζήτηση. Θα απουσιάζει όπως έγινε γνωστό ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα στείλει υπόμνημα.

Μέχρι στιγμής καμία Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει εκφράσει πρόθεση να καταθέσει αίτημα για σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού οργάνου, η προθεσμία του οποίου λήγει την Δευτέρα. Αν υποβληθεί τέτοιο αίτημα από 30 βουλευτές, αλλάζει η διαδικασία.

Από σήμερα το απόγευμα θα είναι στη διάθεση όλων των βουλευτών η δικογραφία, ώστε ναπροσέλθουν ενημερωμένοι στη συζήτηση της Τετάρτης.

Ο κ. Βούτσης που ρωτήθηκε για τους προστατευόμενους μάρτυρες τόνισε πως «η προκαταρκτική επιτροπή – πάντα τηρώντας τους νόμους – θα είναι αρμόδια να αποφασίσει για το αν θα καλέσει «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» όπως λέγονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες και όχι βέβαια κουκουλοφόροι.

Ο νόμος προβλέπει σαφώς πότε ένας προστατευόμενος μάρτυρας και με ποια διαδικασία μπορεί να κληθεί και να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

cnn.gr