Ύποπτες για καρκίνο του μαστού οι μόνιμες βαφές μαλλιών

Οι μόνιμες βαφές και τα χημικά για το ίσιωμα των μαλλιών συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Cancer, έρχονται μετά από χρόνια ανησυχιών για τις πιθανές επιπτώσεις που έχουν τα προϊόντα για τα μαλλιά στην υγεία. Προηγούμενες έρευνες που έγιναν επί του θέματος, δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ και του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών της Υγείας (NIEHS), οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μόνιμη βαφή μαλλιών ή προϊόντα ισιώματος μαλλιών ή τα εφάρμοζαν ίσιωμα σε άλλες, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από ό,τι όσες δεν χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις μαύρες γυναίκες.

Για να μελετήσουν τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα προϊόντα για τα μαλλιά, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 46.709 γυναίκες ηλικίας από 35 έως 74 ετών που συμμετείχαν στη έρευνα Sister Study, που απευθυνόταν σε γυναίκες των οποίων οι αδελφές είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τακτικά μόνιμη βαφή μαλλιών κατά το έτος πριν από την εγγραφή τους στην έρευνα, ήταν 9% πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού από ό,τι οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν. Μεταξύ των μαύρων γυναικών, η χρήση μόνιμης βαφής μαλλιών συσχετίστηκε με 45% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

«Οι ερευνητές μελετούν την πιθανή σχέση μεταξύ βαφής μαλλιών και καρκίνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν σαφή», δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Δρ Alexandra White. «Στη μελέτη μας, εντοπίσαμε ότι η χρήση βαφής μαλλιών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και το αποτέλεσμα είναι ισχυρότερο στις αφροαμερικανές γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που κάνουν συχνή χρήση».

Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε κάποια συσχέτιση με τις ημιμόνιμες ή τις προσωρινές βαφές μαλλιών.

Για τις γυναίκες που χρησιμοποίησαν χημικά προϊόντα για το ίσιωμα μαλλιών, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε κατά 18%, αλλά οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι τα αποτελέσματα θα έπρεπε να επαναληφθούν σε άλλες μελέτες για να θεωρηθούν βέβαια.

Όσο για το αν οι γυναίκες θα πρέπει να σταματήσουν τη βαφή ή το ίσιωμα των μαλλιών τους, ο συν-συγγραφέας Δρ Dale Sandler, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας του NIEHS, δήλωσε: «Είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλά πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλλουν στον καρκίνο του μαστού και είναι απίθανο ένας και μόνο παράγοντας να δικαιολογεί τον κίνδυνο για μια γυναίκα. Αν και είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μια σίγουρη σύσταση, η αποφυγή αυτών των χημικών ουσιών μπορεί να είναι ένα ακόμη πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού».

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τις μόνιμες βαφές μαλλιών ή το ίσιωμα με χημικά προϊόντα: Μετά τη δημοσίευση της μελέτης, ο Δρ Paul Pharoah, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε ότι «Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, δεν παρέχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η συσχέτιση κινδύνου είναι αιτιώδης. Οι γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια προϊόντα στο παρελθόν δεν θα πρέπει να ανησυχούν».

iatrikanews.gr