Υπόμνημα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Τρικάλων στον Γ. Σταθάκη

epistolh 14

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Τρικάλων συναντήθηκε με τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Τομέαρχη Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου να του θέσει τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο, επιδίδοντας του ταυτόχρονα υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του. 

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

Προς βουλευτή κ.Σταθάκη Γεώργιο

Με το παρόν υπόμνημα οι Οδοντίατροι των Τρικάλων επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τα δυσβάσταχτα προβλήματα του κλάδου μας, προβλήματα τα οποία είναι συνέπεια χρόνιων λανθασμένων πολιτικών στο χώρο της υγείας και τα οποία έχουν επιδεινωθεί στον μέγιστο βαθμό τα τελευταία χρόνια με την καταστροφική σε όλα τα επίπεδα μνημονιακή πολιτική.

Πιθανόν να μη σας είναι γνωστό αλλά οι Έλληνες πολίτες στερούνται εδώ και χρόνια ουσιαστικής οδοντιατρικής περίθαλψης. Η υποτυπώδης κάλυψη που υπήρχε για τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ μέσω των πολυϊατρείων-και λέμε υποτυπώδης διότι ο όγκος των ασφαλισμένων ήταν φύσει αδύνατο να εξυπηρετηθεί από τις δομές του ΙΚΑ-αλλά και για όσους ασφαλισμένους είχανε κάποια ελάχιστη κάλυψη από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα τους-κύρια οι ασφαλισμένοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα-έχει πάψει να υφίσταται και αυτή από συστάσεως ΕΟΠΠΥ.
Η κυβέρνηση, με σχέδιο που εκπονήθηκε επί υπουργίας του ανεκδιήγητου Άδωνι Γεωργιάδη, προσπάθησε να επιβάλλει εκβιαστικά και δίχως σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση με τους αρμόδιους, δηλαδή την Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την «παροχή» οδοντιατρικής περίθαλψης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ με συνολικό κονδύλιο ύψους 60 εκ. ευρώ δηλαδή, αναλογικά με τον αριθμό των ασφαλισμένων, «παρέχει» το αστρονομικό ποσό των…6 ευρώ ανά ασθενή για οδοντιατρική φροντίδα! Σημειωτέον ότι το ποσό αυτό προέκυπτε από τα αδιάθετα κονδύλια πράγμα που στην πράξη σήμαινε πως ακόμη και αυτό το ύψος ετίθετο εν αμφιβόλω για τις επόμενες χρονιές, με πιθανότερη εκδοχή την δραστική συρρίκνωσή του. Επίσης σημειωτέον ότι, ως είναι προφανές, δεν μιλάμε για δωρεάν περίθαλψη καθώς ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας προβλέπει ιδιωτική δαπάνη-συμμετοχή του ασφαλισμένου από 20-70%-δηλαδή εξαιρετικά σημαντική-ενώ ταυτόχρονα αφορά ελάχιστες και συγκεκριμένες πράξεις εξαιρώντας πλήθος άλλων σημαντικών θεραπευτικών υπηρεσιών, όπως είναι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου (η οποία τεκμηριωμένα σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, γέννηση ελλιποβαρών νεογνών κοκ), οι ενδοδοντικές θεραπείες πολύρριζων δοντιών, οι εργασίες ακίνητης προσθετικής αποκατάστασης (στεφάνες και γέφυρες) καθώς και οι ορθοδοντικές θεραπείες.
.
Η ταφόπλακα ,τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τον κλάδο μας, επιχειρείται να τεθεί με το νεοσύστατο, θνησιγενές, μόρφωμα του ΠΕΔΥ μέσω του οποίου η Πολιτεία ευελπιστεί-ή έτσι δηλώνει- να παράσχει περίθαλψη σε εκατομμύρια ασφαλισμένους κι ανασφάλιστους, χωρίς να υπολογίζει την ανυπαρξία υλικοτεχνικής υποδομής και την αδυναμία πληρωμής στους πενιχρά αμειβόμενους και εξαθλιωμένους επαγγελματίες Υγείας!
Στο καθαρά επαγγελματικό επίπεδο πάλι οι Έλληνες οδοντίατροι ανεβαίνουμε καθημερινά μαζί με τους υπόλοιπους ελευθεροεπαγγελματίες τον Γολγοθά που δημιούργησαν οι εμπνευστές της σκληρότερης και πλέον άδικης φορομπηχτικής πολιτικής στην ιστορία του τόπου. Ο πέραν κάθε Συνταγματικής λογικής διαχωρισμός των Ελλήνων σε δύο κατηγορίες που επιβάλλει την φορολόγησή μας με εξωφρενικούς συντελεστές από το πρώτο ευρώ, δίχως αφορολόγητο όριο , δίχως καμία φοροαπαλλαγή και με το Οθωμανικού τύπου χαράτσι που ακούει στο όνομα «Τέλος επιτηδεύματος», σε συνδυασμό με τους λοιπούς άμεσους(ΕΝΦΙΑ) και έμμεσους φόρους, που βαρύνουν όλους τους πολίτες, έχει οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων μας στα όρια της φτώχειας και πολλούς από αυτούς στην αναζήτηση διεξόδου εκτός Ελλάδος, σε μια πρωτοφανή αφαίμαξη επιστημονικού προσωπικού. Ταυτόχρονα το ταμείο μας, ένα ταμείο μέχρι πρότινος υγιές, ένα ταμείο που στήθηκε από τους υγειονομικούς και στηριζόταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τις εισφορές μας, μετά την ληστρική επιδρομή στα αποθεματικά του, πρώτα με τα δομημένα ομόλογα και μετά με το PSI-ενέργειες για τις οποίες ακόμη αναμένουμε παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων- προχώρησε εν μια νυκτί σε αύξηση των εισφορών κατά 300 ευρώ/εξάμηνο και σε θέσπιση ασφαλιστικών κατηγοριών ανά πενταετία που θα οδηγήσουν εν τέλει σε αύξηση των εισφορών που ξεπερνά το 250%! Όλα αυτά-εννοείται!- με μείωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους του ταμείου.
Κατόπιν όλων αυτών ζητάμε:
-Οδοντιατρική περίθαλψη για όλους τους Έλληνες πολίτες με όρους αξιοπρέπειας τόσο για τον ασθενή όσο και για τον επαγγελματία οδοντίατρο. Αυτό μόνο μέσα από τη θέσπιση συλλογικών συμβάσεων με δυνατότητα ελεύθερης επιλογή θεράποντα ιατρού και με τιμολόγια που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί.
-Θέσπιση αφορολόγητου ορίου στο ύψος των 12000 ευρώ
-Κατάργηση του παράλογου «τέλους επιτηδεύματος»
-Κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας
-Προαιρετικά εγγραφή στο ταμείο σύνταξης. Το κράτος πρόνοιας έπαψε να υφίσταται, γιατί να είναι υποχρεωτική η ένταξή μας στο ταμείο ασφάλισης;

Οι οδοντίατροι δεν ζητάμε διαφορετική αντιμετώπιση. Δεν ζητάμε χάρες. Θεωρούμε πως ζητάμε την πρυτάνευση της κοινής ανθρώπινης λογικής. Και ζητάμε εν τέλει ώτα ευήκοα. Θέλουμε να καθήσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με ανθρώπους που θα έχουν την καλή διάθεση να συζητήσουν και δεν θα προσέρχονται με προειλημμένες αποφάσεις τις οποίες και θα προσπαθούν να επιβάλουν με χουντικές πρακτικές. Αυτό στην ουσία ζητάμε και από εσάς και το κόμμα σας με το παρόν υπόμνημα. Να κοιτάξετε τα προβλήματά μας με τη δέουσα σοβαρότητα.

Με εκτίμηση
Δ.Σ. Οδοντιατρικού Συλλόγου Τρικάλων

.