Ο Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου Τρικάλων «Οι Άγιοι Ανάργυροι» συνεργασία με την Αδελφότητα Γαρδικωτών Αθήνας-Πειραιά, απέστειλαν από κοινού το παρακάτω υπόμνημα, στον Πρόεδρο της κοινότητας Γαρδικίου, όπου καταγράφονται μερικά από τα θέματα που εκτιμούν ότι θα βοηθήσουν τη ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των συγχωριανών τους και στην ανάπτυξη του χωριού μας. Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε στο Δήμαρχο Πύλης, στον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και στους επικεφαλής των συνδυασμών της Αντιπολίτευσης του Δήμου Πύλης.
Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
– ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ και
– ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ *ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ*
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881,το Γαρδίκι εξελίχθηκε σε μεγαλοχώρι και απετέλεσε την έδρα του πάλαι ποτέ δήμου Αθαμανών, που περιελάμβανε και τα χωριά Τζούρτζια (Αγία Παρασκευή),Μουτσάρα (Αθαμανία),Δέση, Άγιο Νικόλαο(Καμνάι) και Δροσοχώρι(Τυφλοσέλι).
Επί πλέον η περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τους βιότοπους CORINE δηλαδή σε αυτούς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την διατήρηση της φύσης και εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο *NATURA 2000*.
Σήμερα στο Γαρδίκι υπάρχουν 850 σπίτια,που είναι ακατοίκητα τον χειμώνα και ζωντανεύουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο με αποκορύφωμα τον Δεκαπενταύγουστο, κορυφαίο ετήσιο γεγονός μείζονος θρησκευτικής ,κοινωνικής, ιστορικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας για το Γαρδίκι,όπου ο πληθυσμός υπερβαίνει τα 3000 άτομα.
Στο χωριό δραστηριοποιούνται δύο πολιτιστικοί σύλλογοι ¨
α) η Αδελφότητα Γαρδικιωτών Αθήνας -Πειραιά και
β) ο Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου Τρικάλων *Οι Άγιοι Ανάργυροι*
που σκοπό έχουν μεταξύ άλλων :
1) την προάσπιση και ανάδειξη της λαογραφικής παράδοσης του Γαρδικίου και την προβολή των ηθών και εθίμων του τόπου.
2) την πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών τους και την συνένωσή τους με στενούς δεσμούς συνεργασίας και αλληλεγγύης.
3) την υποστήριξη οικονομικά αδυνάμων και πασχόντων συνανθρώπους τους καθώς επίσης και τέλεση έργων κοινής ωφελείας για την Κοινότητα.
Σύλλογος σημαίνει επαγρυπνώ,αγκαλιάζω δεν ξεχωρίζω, σκέφτομαι συλλογικά και προχωρώ.
Με βάση τα παραπάνω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και των δύο συλλόγων θέτουμε υπόψη σας τις παρακάτω προτάσεις, που εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των συμπολιτών μας, και αναφέρονται σε θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως προς την υλοποίησή τους:
1) AΜΕΣΑ
2) ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
3) ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
1 ) Α Μ Ε Σ Α
——————
Α) ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ :
H καθαριότητα ανύπαρκτη και αναδύεται έντονη δυσοσμία.Οι συνθήκες που επικρατούν παραπέμπουν σε πρωτόγονες εποχές διαβίωσης και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια Υγεία.
Η καθαριότητα αποτελεί σημείο αναφοράς Νοικοκυροσύνης, Υγείας και Πολιτισμού.
Προτείνεται η άμεση αναεπισκευή τους, ετήσια συντήρηση και η πρόσληψη εποχικού εργαζομένου για τουλάχιστον τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που θα απασχολείται πλήρως και με κύρια ευθύνη την εύρυθμη λειτουργία τους. ( Υπάρχει ήδη δέσμευσή σας )
Β) ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΡΟΥ
Επιβάλλεται Τακτική Συντήρηση του Δικτύου Νερού ούτως ώστε να αποφεύγονται ιογενή φαινόμενα,πράγμα που είχε συμβεί πρόσφατα..
Παρακαλείστε για συχνές μετρήσεις, τις οποίες και ζητούμε να μας γνωστοποιείτε.
Γ) ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
Προτείνεται η παρουσία γιατρού για τους μήνες ΙΟΥΛΙΟ – ΑΥΓΟΥΣΤΟ.Η παρουσία του ενθαρρύνει τους κατοίκους όλων των ηλικιών να παρατείνουν τις διακοπές τους με ασφάλεια.Η προσφορά αυτή αποτελεί την κοινωνική ευθύνη σας απέναντι στους κατοίκους.
Δ) ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια να συσσωρεύονται στους δρόμους μπάζα,κλαδιά,πέτρες.Οι δρόμοι επικίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των παραθεριστών.Ο προαύλιος χώρος των εκκλησιών μας μέσα στα χόρτα διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία των φιδιών. Που θα πάει αυτό ? Ποιος χρεώνεται αυτή την ευθύνη? Το χωριό το αργότερο τέλος Μάϊου πρέπει να αστράφτει.
Παράλληλα προτείνεται η τοποθέτηση κάδων και σε σημεία με πιο δύσκολη πρόσβαση για το απορριμματοφόρο.Η μεταφορά σκουπιδιών σε ανηφορικά και κατηφορικά σημεία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους οι ηλικίες των οποίων δεν επιτρέπουν τέτοια ταλαιπωρία και αναγκάζονται να πληρώνουν άτομα για την μεταφορά τους.
Ε) ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Το Κοινοτικό Περίπτερο είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα και ως τέτοιο επιβάλλεται να συνεχίσει να είναι. Η λειτουργία του,υποθέτουμε, διέπεται από όρους και κανόνες τους οποίους ο εκάστοτε διαχειριστής του οφείλει και υποχρεούται να τηρεί και να σέβεται.
Τα προϊόντα που πωλούνται είναι εκείνα που στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούν τους πολίτες (υπάρχει ήδη δέσμευσή σας)
ΣΤ) ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Την στιγμή που συνεχίζονται οι οργανωμένες διαμαρτυρίες διαφόρων συλλόγων, φορέων, οικολογικών οργανώσεων και δήμων για την κυοφορούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στο σημείο *ΚΟΥΡΟΥΝΑ *, η Δημοτική Αρχή Πύλης σιωπά.Γιατί? Υπάρχει συμβιβασμός ,πολιτική συνέργεια και συναίνεση, οικονομική σκοπιμότητα? Τί ? Θα θέλαμε να δηλώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι δύο Σύλλογοι και όλος ο Γαρδικιώτικος πληθυσμός είναι κάθετα ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών και δημιουργία Αιολικών Πάρκων στην περιοχή μας και θα μας βρείτε αντιμέτωπους σε οποιαδήποτε διαφορετική ενέργεια.
Κύριοι, αλήθεια αναρωτηθήκατε πόσα δένδρα θα κοπούν σε όλη την διαδρομή μέχρι την κορυφή του βουνού , πόσα ακόμη για την εγκατάστασή τους , πόσα κυβικά σκυροδέματος απαιτούνται και γενικά τις καταστροφές που θα υποστούν αυτές *οι απείρου κάλλους* περιοχές ?
Ζ) ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Πρωτόγονη κατάσταση.Ουδεμία μέριμνα.Ι επισκεψιμότητα ανύπαρκτη λόγω χόρτων και η σωματική ακεραιότητα στο έλεος των φιδιών.Το μάτι δεν ελέγχει πού πατάει το πόδι.Τους νεκρούς μας,κατόπιν επιθυμίας τους, τους φέραμε στην γη των προγόνων τους και γενέτειρά τους. Δεν τους εγκαταλείψαμε εκεί αλλά θέλουμε να μας επιτρέπεται/τε να τους επισκεπτόμαστε.
Η ) PARKING ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ .Το θέμα χρονίζει. Παρακαλούμε για την λύση του.
2) ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
———————————
Α) ΜΠΑΡΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Τοποθέτηση μπαρών στήριξης σε όλους τους ανηφορικούς και κατηφορικούς δρόμους του χωριού και συντήρηση των δρόμων από λακκούβες,έλλειψη πετρών κλπ.Δυστυχώς οι κάτοικοι της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν και την πλειοψηφία των παραθεριστών, είναι καθηλωμένοι στο σπίτι τους και δεν έχουν την αντοχή και κάποια βοήθεια για περπάτημα, επισκεψιμότητα σε πλατεία,εκκλησίες και συγγενείς.
Β) ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Πιο συγκεκριμένα από την γέφυρα του Αλεξίου μέχρι το χωριό χρειάζεται διαπλάτυνση,τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας,προστασία πρανών δρόμων με δίχτυα ασφαλείας ή άλλων ασφαλών μέσων,τοποθέτηση τάπητος πίσσας.Να ληφθεί δε μέριμνα για την μη κυκλοφορία των ζώων εκεί γιατί αποτελεί λόγο τροχαίου δυστυχήματος.
Γ) ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Η λειτουργία της υπάρχουσας είναι επισφαλής και πλημμελής, δεν έχει επισκεψιμότητα λόγω απόστασης από το χωριό,τα όργανα-παιχνίδια σπασμένα και η επιστροφή στο χωριό το σούρουπο επίφοβη. Το γήπεδο μπάσκετ λειτουργεί με σπασμένες μπασκέτες.
Προτείνουμε καινούργια ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ παιδική χαρά στο κέντρο του χωριού, κοντά στην πλατεία,που θα μπορεί να λειτουργεί μέχρι αργά το βράδυ και θα ανακουφίζει τους γονείς από την έλλειψη ουσιαστικής επιστασίας και τα παιδιά θα παίζουν αμέριμνα χωρίς φόβο για τραυματισμούς. ( Για την παιδική χαρά έχετε ήδη δεσμευτεί)
Δ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Το χωριό υστερεί ως προς αυτόν τον τομέα.Οι νέοι μας αναγκάζονται να συγκεντρώνονται το μεσημέρι και αργά το βράδυ αναγκαστικά στην καφετέρια.
Με βάση το υπ΄αριθμ. 20/2017 πρακτικό του Δ.Σ. του Δήμου Πύλης που εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ 425/28410/3- 3-2017 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας (επισυνάπτονται ), το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου στον
Ευεργετικό Σύλλογο Γαρδικίου Τρικάλων * Αγιοι Ανάργυροι* . απόφαση η οποία ακόμη δεν έχει πλήρως εκτελεστεί.
Παρακαλούμε το υπόλοιπο του κτιρίου να μας παραχωρηθεί άμεσα ώστε να διαμορφωθεί το υπόγειό του σε χώρο συνάντησης των νέων
με την τοποθέτηση βιβλιοθήκης, διαφόρων παιχνιδιών όπως επιτραπέζιων,γκόλφ,πίνγκ-πόνγκ, σκάκι κλπ..
Με αυτή την ενασχόληση ξυπνάει, εξασκείται, επιμορφώνεται το πνεύμα και θα αποτελέσει εναλλακτική πηγή διασκέδασης για τους νέους μας.
Η επάνδρωση της ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΝΕΩΝ μπορεί να γίνει με προσφορές και χορηγίες διαφόρων ιδιωτών και συλλόγων.
Επί πλέον θα δημιουργηθεί *Μουσειακός Χώρος* για την έκθεση αντικειμένων και εργαλείων τυροκομείου και θα προσομειωθεί όλη η σειρά παραγωγής τυριού από το άρμεγμα των ζώων μέχρι το έτοιμο προϊόν. Γιατί η κτηνοτροφία και η παραγωγή προϊόντων γάλακτος αποτελούσε το κύριο επάγγελμα των Γαρδικιωτών. Για να μη ξεχνάμε την παράδοσή μας και να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές την ιστορία μας
Ε) ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Το Γαρδίκι σαν κεφαλοχώρι έμεινε πίσω στην λειτουργία ξενοδοχείου με βασικές υποδομές είτε από έλλειψη ιδιωτικής πρωτοβουλίας είτε από παράλειψη της δημόσιας διοίκησης του νομού.
Προτείνεται μεσοπρόθεσμα η επισκευή του υπάρχοντος με κάθε δωμάτιο να διαθέτει ατομικό λουτρό και τουαλέτα δεδομένου του ότι η σημερινή του χωροταξία είναι ανεπίτρεπτη και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ενοίκων-παραθεριστών
ΣΤ) ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΡΟΥ
Αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων σε όλο το δίκτυο παροχής νερού που όπως εικάζεται είναι εξ αμιάντου.Όπως γνωρίζετε ο αμίαντος πλέον, εκτός των άλλων, έχει κριθεί υπαίτιος για καρκινογενέσεις.
Ζ) ΠΑΓΚΑΚΙΑ
Ζητείται η τοποθέτησή τους κατά μήκος των κεντρικών δρόμων του χωριού και όπου αλλού εσείς κρίνετε αναγκαίο.
Η) ΠΑΛΙΑ ΒΛΑΧΟΣΤΡΑΤΑ
Ζητούμε όπως μεριμνήσετε για την διάνοιξη και πλακόστρωση της παλιάς βλαχόστρατας.την ανακατασκευή του παλιού ξύλινου γεφυριού,την λειτουργία του εικονοστασίου, που αποτελεί δωρεά των επίστρατων 1912. Τα παραπάνω αποτελούν πολιτιστικά εκθέματα και μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο επίσης του χωριού μας, που πρέπει να γίνουν ευρέως γνωστά.
Παρακαλούμε όπως διασφαλίσετε τους αντίστοιχους πόρους που απαιτούνται για τις παραπάνω προτάσεις ,και ό,τι επιπλέον εσείς κρίνετε αναγκαίο, για την ανάπτυξη του χωριού μας και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών του.
3) ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
——————————–
α) ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μία καινούργια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού που προσελκύει τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος-οικοσυστημάτων, του οποίου βασικές μορφές, και που ταιριάζουν στην περίπτωσή μας,είναι :
– Θρησκευτικός τουρισμός: εκκλησίες, μοναστήρια
– Χειμερινός τουρισμός
– Συνεδριακός τουρισμός, συνδεδεμένος με συνέδρια , σεμινάρια,εκθέσεις
– Οικοτουρισμός : που χρησιμοποιεί τους πόρους του περιβάλλοντος,όπως βουνά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, σπηλιές.
-.Γαστρονομικός τουρισμός
– Πολιτιστικός τουρισμός
-Αγροτουρισμός
Βλέπετε πόσα πεδία ανάπτυξης υπάρχουν για να αποκτήσουν τα ορεινά χωριά ζωή και τον χειμώνα με θέσεις εργασίας και έσοδα. Αρκεί να υπάρχει βούληση και πρόγραμμα.
β) ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα προγράμματα χρειάζονται υποδομές και δημιουργία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ που θα μπορεί να υποστηρίξει την φιλοξενία τουριστών, την οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, εκθέσεων, πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
Κύριε Πρόεδρε,
Τα προβλήματα και τα θέματα που σας θέσαμε παραπάνω είναι λογικά και πραγματοποιήσιμα. Τα περισσότερα απαιτούν κοινή λογική,βούληση και πρόγραμμα.Πρέπει να νοικοκυρέψετε τα του οίκου σας/μας. Η παρουσία σας απαιτείται συχνά εκεί για να ελέγξετε αν το έργο σας είναι σύμφωνο με τους στόχους σας .
Εμείς ,μετά την ενημέρωσή σας, θα προβούμε και στην δημοσίευση του παρόντος στις ιστοσελίδες μας , στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Παρακαλούμε να ενεργήσετε τα δέοντα για την επίτευξη των παραπάνω θεμάτων και να μας γνωστοποιήσετε άμεσα τις θέσεις σας άλλως θα αναγκαστούμε να προβούμε σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια. Αιτούμαστε δε την γνωστοποίηση του παρόντος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλης.
Με υπόληψη,
Για το Δ.Σ. της Αδελφότητας Γαρδικιωτών Αθήνας και Πειραιά
Η Πρόεδρος
Ελένη Σδρένια
Για το Δ.Σ. του Ευεργετικού Συλλόγου Τρικάλων ”Οι ΄Αγιοι Ανάργυροι
Η Πρόεδρος
Τζένη Σγούρου