Υποδοχή των «Αχράντων Παθών» στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης

Με αισθήματα θρησκευτικής ευλάβειας και συγκίνησης υποδέχθηκε ο φιλόχριστος λαός των Τρικάλων τα «Άχραντα Πάθη» του Κυρίου μας το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2022 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων, προερχόμενα από την ιστορική Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας.

Τα ιερά κειμήλια κόμισε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Ιερόθεος Παπαθανασίου και τα παρέδωσε στα χέρια του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, παρουσία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου και του κλήρου και λαού της Ιεράς Μητροπόλεως μας. 

Αφού τελέσθηκε η προβλεπομένη υπό της Εκκλησιαστικής τάξεως Δέηση ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου.

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ομιλών, και καλωσορίζοντας τον π. Ιερόθεο και τη συνοδεία του, τον ευχαρίστησε για τον κόπο που υποβλήθηκαν να φέρουν τα «χαριτόβρυτα Άχραντα Πάθη» από την Πελοπόννησο, τα οποία περιλαμβάνουν τεμάχια του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, του Ακανθίνου Στεφάνου, του Σπόγγου και της Χλαμύδος, καθώς και μέρος της κώμης του Τιμίου και ενδόξου Τιμίου Προδρόμου. Τα ανεκτίμητης πνευματικής αξίας «Άχραντα Πάθη» εδωρήθησαν τον 14ο αιώνα από τους Παλαιολόγους Άρχοντες της Πελοποννήσου στον ιδρυτή και κτήτορα της Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας όσιο Λεόντιο και από τότε με την χάρη του Θεού φυλάσσονται ως ιερά θησαύρισμα στην ιστορική αυτή ιερά Μονή.

Ο κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα άχραντα πάθη επειδή σχετίζονται αμεσότατα με το πάθος του Κυρίου μας, μας υπενθυμίζουν με έναν τρόπο μοναδικό τα πάθη που υπέφερε για χάρη της Σωτηρίας μας ο Δεσπότης Χριστός. Αυτά τα ιερά κειμήλια της εκκλησίας μας είναι μία πρόσκληση και μία υπενθύμιση του δρόμου που οφείλουμε να βαδίζουμε. Επίσης είναι μία πνευματική τόνωση και ενδυνάμωση στον αγώνα μας, καθώς και μία ισχυρά υπενθύμιση στην καθημερινή προσπάθειά μας, η οποία θα πρέπει να είναι σταυρωμένη για να ελπίζει εις την χαρά της αναστάσεως».

Κλείνοντας την προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα. Ευγνωμόνως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο για την άδεια και την μεγάλη ευλογία να μεταφερθούν στα Τρίκαλα τα «χαριτόβρυτα Άχραντα Πάθη».

Τον κ. Χρυσόστομο ευχαρίστησε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών π. Ιερόθεος, ο οποίος, μεταφέροντας τις ευχές του σεπτού του Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου, κι αυτός επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερη ευλογία για την πόλη μας, για την Μητρόπολή μας και ιδιαιτέρως για τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων η έλευση των Αχράντων Παθών. Συμβούλεψε δε τους Τρικαλινούς να μη χάσουν αυτή την ευκαιρία, γιατί όπως είπε «τα Άχραντα Πάθη συμβολίζουν τον πόνο, την θλίψη, την κακουχία, που πέρασε ο Χριστός μας, αλλά συγχρόνως είναι και το φάρμακο του Χριστού μας, γιατί αμέσως μετά την σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Καραγιάννης