Υπό διωγμόν το στριπτίζ στις κηδείες

 • Ηθη/ Υπό διωγμόν το στριπτίζ στις κηδείες

  «Αν είσαι στη Ρώμη, φέρσου σαν Ρωμαίος». Αλλά αν οι παραδοσιακές τελετές «εκσυγχρονίζονται» με αμφίβολο τρόπο, τότε κάποιος πρέπει να παρέμβει. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει το καθεστώς του Πεκίνου που ζήτησε από τις τοπικές αρχές να πάρουν μέτρα για να σταματήσει το στριπτίζ στις κηδείες.

  Οπως γράφουν οι Times, η συνήθεια της μίσθωσης κόσμιων «στρίπερ» στις εκδηλώσεις για να τιμήσουν τον νεκρό, έχει εξαπλωθεί από την δεκαετία του ’90 στις επαρχίες Χενάν, Ανούι, Γιάνγκσου και Χεμπέι. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας έχει δημιουργήσει τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες οι καλεσμένοι στις κηδείες θα μπορούν να καταγγέλλουν αυτές τις «προσβολές της δημοσίας αιδούς». Προσφέρει μάλιστα αμοιβή σε εκείνους που υποβάλλουν καταγγελία.

  Επί σειρά ετών, οι τοπικές αρχές προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν ένα έθιμο που «διαφθείρει την κοινωνία». Το 2006, πέντε άτομα συνελήφθησαν για την οργάνωση στριπτίζ «κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός αγρότη που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση». Αλλά η επίθεση του Πεκίνου ήρθε με καθυστέρηση δύο ετών από τα γεγονότα της Χεμπέι και της Γιάνγκσου, όπου «οι στρίπερ κάλεσαν τους πενθούντες να ανέβουν στη σκηνή και να βγάλουν κι εκείνοι τα ρούχα τους».

  Κάποιοι ειδικοί λένε ότι το στριπτίζ στην κηδεία είναι ένας τρόπος για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη γονιμότητα: «Η ερωτική παράσταση στην κηδεία είναι μια πολιτιστική έκφραση», λέει ο ανθρωπολόγος Κουάνγκ Χαϊγιάν. Κι απ’ όλες τις απόψεις, ένας έξοχος τρόπος να νικήσεις τον φόβο του θανάτου.

  protagon.gr