ΥΠΕΞ για Ουκρανία: Να αναχωρήσουν άμεσα οι Έλληνες από τη χώρα

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας καθώς εντείνεται η κρίση με τη Ρωσία

Οι ελληνικές κεραίες είναι στραμμένες στο μέτωπο της Ουκρανίας, με την Αθήνα να αναβαθμίζει συνεχώς το επίπεδο της προετοιμασίας για όλα τα πιθανά σενάρια.

Αρμόδια στελέχη μετέδιδαν το βαθμό της κινητοποίησης που λαμβάνει χώρα σε διαφορετικά επίπεδα και fora καθώς ο αντίκτυπος της ενδεχόμενης, απευκταίας έκβασης στην κρίση, έχει αντανάκλαση και στα ελληνικά συμφέροντα.

Δηλωτική της προετοιμασίας είναι η σύσκεψη που συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα».

Ακόμη «συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.
Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης».

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev».

Η Ουκρανία προετοιμάζεται στρατιωτικά

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της με τη βοήθεια συμμάχων από τη Δύση καθώς φοβάται ρωσική εισβολή.

Η χώρα παρέλαβε αεροπορικώς την Κυριακή φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά από τη Λιθουανία.

Νωρίτερα, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε.

Το Κίεβο απέκτησε επίσης ιδίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.

Το Κίεβο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ερίζουν πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Η Μόσχα, που έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.

Ρωσία: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ «βρίσκονται στο πάτωμα»

Παρά την ενίσχυση του διμερούς διαλόγου, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον «βρίσκονται στο πάτωμα», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, εν μέσω κρίσης της Ρωσίας με τη Δύση λόγω της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Κυριακή ότι η Ρωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία οποιαδήποτε στιγμή και ίσως εφεύρει αιφνιδιαστικά μια αφορμή για μια επίθεση, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν «κάθε ίντσα» του εδάφους του ΝΑΤΟ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι δίαυλοι διαλόγου και εμφάνισε ως θετικό το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν βρίσκονται σε επαφή, όμως οι διμερείς σχέσεις σε άλλους τομείς είναι τεταμένες.

«Οι επικεφαλής των κρατών συνομιλούν, υπάρχει διάλογος σε άλλα μέτωπα», μετέδωσε το RIA επικαλούμενο τον Πεσκόφ. «Αυτό είναι θετικό επειδή γνωρίζετε πριν μόλις δύο χρόνια δεν υπήρχε διάλογος, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους επαφές».

«Όμως στα υπόλοιπα, δυστυχώς, στις διμερείς σχέσεις μπορούμε να μιλάμε μόνο για αρνητικά. Βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ χαμηλό σημείο. Στην πραγματικότητα (οι σχέσεις) είναι στο πάτωμα».

cnn.gr