Υπέρ της εξόρυξης του λιγνίτη της Ελασσόνας ο Πάρις Κουκουλόπουλος

lignitis_copy

 

Ανοιχτά και ξεκάθαρα υπέρ της εξόρυξης του λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας τάχθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος σε συνομιλία που είχε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό στο πλαίσιο της συνάντησης της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών με την Ένωση των Περιφερειαρχών.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε πει και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Είστε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης απ’ ότι γνωρίζουμε τουλάχιστον που παίρνετε τέτοια θέση, η οποία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την θέση της τοπικής κοινωνίας», του απάντησε ο κ. Κώστας Αγοραστός. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε ότι «είναι αυτονόητο πως σε μια Δημοκρατία ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του», είπε όμως ότι «είναι χρήσιμο ο κ. Π. Κουκουλόπουλος να αναπτύξει την θέση του ενώπιον της κοινωνίας της Ελασσόνας και φυσικά να ακούσει τον αντίλογο».

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Κ. Αγοραστός ήλθε ήδη σε επαφή με τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γιώργο Πασχόπουλο προκειμένου Περιφέρεια και Δήμος σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη και τους Λαρισαίους βουλευτές να οργανώσουν εκδήλωση στην Ελασσόνα στην οποία να κληθεί ο κ. Π. Κουκουλόπουλος να παρουσιάσει τις θέσεις του. Στις σκέψεις του κ. Κ. Αγοραστού είναι να προτείνει στον Υφυπουργό Εσωτερικών να επισκεφθούν όλοι μαζί και την περιοχή με τα λιγνιτικά κοιτάσματα.

Παράλληλα, ο κ. Κ. Αγοραστός προτίθεται να φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου το Σώμα να ενημερωθεί και να πάρει θέση.

Στο μεταξύ, σε αναμονή του ορισμού της ημέρας συνάντησής του με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προκειμένου να τον ενημερώσει ότι για την αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας και την τοπική κοινωνία της Λάρισας και ιδίως της επαρχίας Ελασσόνας αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η μη εξόρυξη του λιγνίτη.

Στην επιστολή που έχει στείλει στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι φορείς και οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και της επαρχίας Ελασσόνας είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο εξόρυξης του λιγνίτη από τα κοιτάσματα της επαρχίας Ελασσόνας. Η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της επαρχίας Ελασσόνας και γενικότερα της Θεσσαλίας καθώς και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι για την αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας αδιαπραγμάτευτες. Αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» από την οποία δεν υποχωρούμε.

Αφ’ ης στιγμής η τοπική κοινωνία της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και γενικότερα του νομού Λάρισας και της περιφέρειας Θεσσαλίας είναι κατηγορηματικά αντίθετες, ουδείς λόγος υπάρχει να συντηρείται το ζήτημα στην επικαιρότητα. Πολύ περισσότερο καθώς στην επαρχία Ελασσόνας είναι πλέον αναγνωρισμένα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) όπως η φέτα και το αρνάκι».