Υπ. Οικονομικών: Έρχεται παρέμβαση για τις επιταγές

Παράταση κατά ένα μήνα του μέτρου αναστολής πληρωμής των επιταγών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Μια απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί το επόμενο χρονικό διάστημα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Παράλληλα, την άλλη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί στους θεσμούς αίτημα για εφαρμογή προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» και για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γύρω στις 19-20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των οικονομικών ενισχύσεων του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Όσον αφορά τις επιταγές που λήγουν αυτήν την περίοδο ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε παράταση κατά ένα μήνα  του μέτρου της αναστολής τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα υπάρξει επέκταση και διεύρυνση των κριτηρίων. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Θα υπάρξει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και όπως φαίνεται η προθεσμία αυτή θα παραταθεί. Η ρύθμιση για τις επιταγές –και η σχετική προθεσμία- αφορά στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους έπειτα από κρατική εντολή, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία. Πληγείσες ορίζονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου του έτους 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2019.

Mε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι ήδη 106.700 επαγγελματίες έχουν υποβάλει αίτηση. Παράλληλα εκτίμησε ότι αφού κλείσει η πλατφόρμα στις 15 του μηνός, γύρω στις 19 με 20 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τα ποσά στους δικαιούχους, οι οποίοι δυνητικά μπορεί να φτάσουν τις 400.000. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ .  Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι επιχειρήσεις είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30/6/2021.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί στους θεσμούς, πρόταση για εφαρμογή προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» και για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στους στόχους του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι να δοθεί η δυνατότητα και σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων που πλήττονται να στηριχθούν με επιδότησης της δόσης για διάστημα 9 μηνών, όπως ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα (σήμερα το πρόγραμμα καλύπτει μόνο στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη).  Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα, θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τη Δευτέρα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να πληρωθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες.

Ραλλού Αλεξοπούλου

naftemporiki.gr