Η ξενοφοβία νίκησε και στη Σλοβενία

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. Ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλεί η προχθεσινή εκλογική νίκη του ακροδεξιού πρώην προέδρου Γιάνεζ Γιάνσα στη Σλοβενία, καθώς η εξέλιξη εντάσσεται σε μια γενικότερη τάση γιγάντωσης του ξενοφοβικού λαϊκισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ο Τύπος της χώρας εκφράζει φόβους για νέα περίοδο αστάθειας, την επομένη των βουλευτικών εκλογών με τις οποίες εννέα κόμματα εισήλθαν στο Κοινοβούλιο, ενώ πρώτος ήρθε ο συντηρητικός Γιάνσα, ο οποίος όμως φαίνεται πως αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για να σχηματίσει πλειοψηφία. «Κανένας δεν έχει λόγο να χαίρεται» με τα αποτελέσματα, επισημαίνει η εφημερίδα Vecer, εκτιμώντας πως ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης θα είναι «δύσκολος και αβέβαιος».

Εχοντας έρθει πρώτος με 25% των ψήφων, ο Γιάνσα και ο σύμμαχός του, το μικρό κόμμα Νέα Σλοβενία, δεν μπορούν να υπολογίζουν σε περισσότερες από 32 από τις 90 έδρες που αριθμεί το Κοινοβούλιο αυτής της χώρας των 2 εκατ. κατοίκων και μέλους της Ευρωζώνης, καθώς οι άλλοι σχηματισμοί έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν με αυτήν τη διχαστική προσωπικότητα που έκανε προεκλογική εκστρατεία επισείοντας το φάσμα μιας εισβολής μεταναστών. «Αν όλα τα κόμματα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ο κ. Γιάνσα δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση παρά την ξεκάθαρη νίκη του», αναφέρει η δημοσιογράφος Τάνια Στάριτς. Ομως η αποστολή αυτή μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου δύσκολη για τον ανεξάρτητο Μάριαν Σάρετς, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 12,7% των ψήφων και ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι θέλει να σχηματίσει ο ίδιος έναν συνασπισμό σε περίπτωση αποτυχίας του Γιάνσα.

Στο πολυδιασπασμένο Κοινοβούλιο, αυτός ο κεντρώων πεποιθήσεων πρώην κωμικός θα πρέπει να συμμαχήσει με τουλάχιστον άλλους τέσσερις σχηματισμούς για να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία, υπογραμμίζεται. «Η πολύχρωμη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θυμίζει την κατάσταση του 1996, όταν είχαν χρειαστεί έξι μήνες διαπραγματεύσεων για να σχηματισθεί κυβέρνηση», υπογραμμίζει η Στάριτς.

kathimerini.gr