Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Κι ενώ τα απογευματινά ιατρεία με πληρωμή λειτουργούν στο ΕΣΥ εδώ και 25 χρόνια, εξυπηρετώντας σε σημαντικό βαθμό τους πολίτες, έφτασε η στιγμή να ξεκινήσει  η λειτουργία και των απογευματινών χειρουργείων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

“Τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Υγείας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών θα υπογράψουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία αν κάποιος ασφαλισμένος θέλει να πάει στο απογευματινό χειρουργείο θα πληρώνει”, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης.

Στόχος των απογευματινών χειρουργείων είναι να μειωθεί δραματικά η λίστα αναμονής στα χειρουργεία, καθώς οι αναμονές σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τους 18 μήνες. Στόχος τώρα η αναμονή για τα επείγοντα να μειωθεί στις 2 εβδομάδες.

Το σκεπτικό είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία να μπορούν να προχωρήσουν σε χειρουργείο χωρίς να πληρώσουν από την τσέπη τους. Βέβαια, στην περίπτωση των απογευματινών χειρουργείων, η εξυπηρέτηση δεν θα είναι δωρεάν, όπως ακριβώς και με τα απογευματινά ιατρεία, αλλά, αν μη τι άλλο, το κόστος θα είναι αρκετά πιο χαμηλό.

Μείωση της λίστας χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία

Πώς θα κάνουν πιο γρήγορα χειρουργείο όσοι δεν έχουν να πληρώσουν; Ο υπουργός Υγείας αναφέρει ένα παράδειγμα.

“Εγώ, π.χ. περιμένω να χειρουργηθώ για τη χολή μου και έχω το νούμερο 30, αλλά δεν έχω χρήματα να πληρώσω ούτε στο απογευματινό χειρουργείο, ούτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Αν από τη λίστα των 30 χειρουργείων που είναι πριν από μένα, οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, εγώ από εκεί που έχω το νούμερο 30, θα έχω το νούμερο 20. Και θα πάω αντί για δύο μήνες, σε έναν μήνα. Άρα, εγώ που δεν έχω καθόλου χρήματα, ωφελούμαι από το γεγονός ότι μειώνεται η λίστα καθώς θα χειρουργηθώ γρηγορότερα. Ο ενδιάμεσος που έχει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό χειρουργείο ωφελείται επίσης, διότι πληρώνει κάτι λιγότερο από το ιδιωτικό νοσοκομείο, ώστε να μπορεί να πάει να χειρουργηθεί γρηγορότερα”, λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τι ποσοστό θα πληρώνουν οι ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία

Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές τους πράξεις με το μέχρι τώρα λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ (Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια).

“Από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα αυτό. Έχουμε δηλαδή για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο”, λέει ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το ποσό της συμμετοχής θα είναι περίπου 70% για τον ΕΟΠΥΥ και 30% για τον ασθενή.

Αυτό δείχνει ότι το απογευματινό χειρουργείο δεν θα ακολουθήσει το μοτίβο του απογευματινού ιατρείου, κατά το οποίο οι πολίτες πληρώνουν για την επίσκεψη τρεις διαφορετικές τιμές από 36 έως 64 ευρώ, ανάλογα αν επιθυμούν να τους εξετάσει διευθυντής ή επιμελητής του ΕΣΥ.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των επεμβάσεων

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες τιμές για τα χειρουργεία (ΚΕΝ) και όπως αυτές έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, οι τιμές των επεμβάσεων στα απογευματινά χειρουργεία διαμορφώνονται ως εξής:

2 παραδείγματα

Aρθροπλαστική ισχίου χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές:

Συνολικό ΚΕΝ: 3.000 ευρώ

Συμμετοχή ΕΟΠΥΥ: 2.100 ευρώ

Συμμετοχή ασφαλισμένου: 900 ευρώ

Επεμβάσεις θυρεοειδούς χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές:

Συνολικό ΚΕΝ: 1.366 ευρώ

Συμμετοχή ΕΟΠΥΥ: 956,20 ευρώ

Συμμετοχή ασφαλισμένου: 410 ευρώ

capital.gr