Ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τοΓεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνώνυλοποιούν από κοινού, από τις 21 Φεβρουαρίου 2022,τοδωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής, με θέμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση καιβελτίωση γενετικού υλικούμελισσών στη Θεσσαλία».
To πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκόρα.
Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε 20νέους με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, οι οποίοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 120 υποψήφιους,να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες μελισσοκόμους και να καταρτιστούν σε θέματα τεχνικών βασιλοτροφίας. Η εκπαίδευση αφορά στην αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση του υπάρχοντος γενετικού υλικού των μελισσών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην υποστήριξη των συμμετεχόντων στα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα.
Αναλυτικότερα, οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
– η τεχνική και μεθοδολογική εξοικείωση της πλειονότητας των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας στην βασιλοτροφία, ως σύγχρονη λύση αναπαραγωγής μελισσιών
– η βιωματική αντιμετώπιση των μελισσοκόμων στην δυνατότητα επιλογής γενετικού υλικού καθώς και στην διαχείριση των βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών
– η μαζική παραγωγή στο σύνολο της περιφέρειας Θεσσαλίας επιλεγμένου γενετικού υλικού ως στρατηγικού μέσου αύξησης της παραγωγικότητας
– η συνεργασία των μελισσοκόμων μιας περιοχής, με επωφελή ατομικά αποτελέσματα μέσα από ήπιες συλλογικές δράσεις
– η δημιουργία ειδίκευσης σε νέους μελισσοκόμους γύρω από την παροχή υπηρεσίας «εμβολιασμών»
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο (2) σκέλη. Στο πρώτο σκέλος, οι είκοσι (20) ωφελούμενοι θα αποκτήσουν γνώσεις επάνω σε θέματα βασιλοτροφίας, παραγωγής βασιλικού πολτού αλλά και ορθής μελισσοκομικής πρακτικής. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, θα επιλεγούν οκτώ (8) εκπαιδευόμενοι(δύο για κάθε περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα αμείβονται από το πρόγραμμα), ώστε να προχωρήσουν στην οργάνωση ομαδικών βασιλοτροφιών σε μελίσσια της περιοχής ευθύνης τους. Τα βασιλικά κελιά που θα προκύπτουν, θα τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι προς όφελός τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
To συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης είναι ένα από τα 14 προγράμματα του 4ου κύκλου δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, τον οποίο ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» θα υλοποιήσει σε σύμπραξη με μια πλειάδα σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της αγροδιατροφής.