Xαρμπέα Ιωάννα: Τα άτομα με Alzheimer ξεχνάνε… Εμείς όμως όχι

xarmpea ioan kok

Η νόσος Alzheimer είναι πολύ διαδεδομένη στις ημέρες μας.

Χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών, από την προοδευτική εξασθένιση των καθημερινών λειτουργιών και από αλλαγές στην συμπεριφορά. Συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα άνω των 60-65 ετών και υπολογίζεται ότι σήμερα νοσούν περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και 20 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.

Ήταν πρωί, περίπου 8:30, όταν ένας ηλικιωμένος περίπου 80 χρονών, με ράμματα στον αντίχειρά του, έφτασε στο νοσοκομείο. Είπε ότι ήταν βιαστικός, και ότι είχε ένα άλλο ραντεβού στις 9:00. Η νοσοκόμα τον είδε να κοιτάει επίμονα το ρολόι του και επειδή δεν ήταν και πολύ απασχολημένη αποφάσισε να δει τη πληγή του.

Ενώ του φρόντιζε τα ράμματα, τον ρώτησε αν είχε άλλο ραντεβού με γιατρό σήμερα. Ο ηλικιωμένος είπε πως δεν είχε ραντεβού με γιατρό, αλλά έπρεπε να πάει στο γηροκομείο για να φάει πρωινό με τη σύζυγό του.

Η νοσοκόμα τον ρώτησε σε τι κατάσταση ήταν η υγεία της γυναίκας του. Ο ηλικιωμένος απάντησε ότι η γυναίκα του ήταν θύμα της νόσου Alzheimer. Της είπε ακόμα ότι η γυναίκα του δεν ήξερε ποιος ήταν και ότι δεν μπορούσε να τον αναγνωρίσει τα τελευταία 5 χρόνια. Η νοσοκόμα έμεινε έκπληκτη, και τον ρώτησε, «Και γιατί συνεχίζεις και πας κάθε πρωί, αφού δεν ξέρει ποιος είσαι;»
Ο ηλικιωμένος χαμογέλασε, χάιδεψε το χέρι της νοσοκόμας και είπε:

«Δεν με γνωρίζει, αλλά εγώ εξακολουθώ να ξέρω ποια είναι.»

Δεν γνωρίζω ποιος έγραψε το κείμενο, γνωρίζω όμως ότι κρύβει όλη την ουσία της αγάπης…της αγάπης που “νικάει” μνήμες, αρρώστιες και προγνωστικά….
Μην ξεχνάς αυτούς που δε μπορούν να σε θυμηθούν, δώσε αγάπη σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο. Μπορεί να μην καταφέρουν να θυμηθούν ποιος ακριβώς είσαι παραταύτα θα καταλάβουν ότι έχουν κάποιον δίπλα τους!

Χαρμπέα Ιωάννα κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος

.