Xαρμπέα Ιωάννα : Κλείστε την πόρτα στην κατάθλιψη!

xarmpea41

Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αισθανθεί αγωνία, αβεβαιότητα ή ακόμη και φόβο στη σκέψη μίας εξέτασης ή την πρώτη μέρα στην καινούργια δουλειά.
Βέβαια, μία τέτοια αντίδραση είναι ως ένα σημείο απόλυτα υγιής, ωστόσο όταν το άγχος κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να μας εμποδίζει από το να σκεφτόμαστε λογικά, τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και μάλιστα άμεσα.
Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί, αν το άγχος σας κυριεύει συχνά και θέλετε να το αποβάλετε:
– Μιλήστε σε κάποιον φίλο, συγγενή ή σε κάποιον ειδικό.
– Αντιμετωπίστε το χειρότερο που μπορεί να συμβεί μέσω της νοερής απεικόνισης. Έχοντας φανταστεί μια αγχώδη κατάσταση, είστε καλύτερα προετοιμασμένος.
– Γράψτε τις ανησυχίες σας σε ένα χαρτί σε προτάσεις και όχι ερωτήσεις. Μετά από λίγο καιρό, θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν αβάσιμες.
– Κάντε μια λίστα με τις ανησυχίες σας με σειρά προτεραιότητας και αρχίστε να τις αντιμετωπίζετε μία-μία, ξεκινώντας από τη λιγότερο «φοβερή». Έτσι, θα αρχίσετε να αποκτάτε και αυτοπεποίθηση.
– Γίνεται διεκδικητικοί.
– Αρχίστε να ελέγχετε τις ανησυχίες σας, φανταστείτε ότι τις βάζετε μέσα στο συρτάρι του γραφείου σας και το ανοίγετε όποτε θέλετε εσείς.
– Χαλαρώστε, ακολουθώντας μεθόδους όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.
– Γυμναστείτε.
– Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες. Για παράδειγμα, η καφεΐνη είναι διεγερτικό και εντείνει τον στομαχόπονο και τους πονοκεφάλους.
– Όταν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να ανησυχείτε για κάτι, επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο. Διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.
Η Kατάθλιψη αποτελεί ένα κοινό πλέον φαινόμενο στη σημερινή δυτική κοινωνία. Οι σύγχρονοι ρυθμοί, ο αστικός τρόπος ζωής, η απομόνωση, η αποκοπή από το κοινωνικό δίκτυο (της γειτονιάς, των τόπων άθλησης, των φίλων λόγω των αποστάσεων) είναι σύμμαχοι και πιστοί φίλοι της.
Η Kατάθλιψη όταν εμφανίζεται φέρνει άσχημη διάθεση, στενοχώρια, αρνητικές σκέψεις, κλείσιμο στον εαυτό, έλλειψη όρεξης και διάθεσης για ο,ποιαδήποτε δραστηριότητα που πριν μπορεί να προκαλούσε ευχαρίστηση.
Στόχος της είναι να ακινητοποιήσει το θύμα της, να το “μαγέψει”, να το πείσει ότι μόνο αυτή υπάρχει για αυτό και ότι πρέπει να της δίνει την αμέριστη προσοχή του χωρίς να δίνει την ενέργειά του σε άλλες ευχάριστες δραστηριότητες ή ενέργειες που το κάνουν να νιώθει ζωντανός, δημιουργικός ή που εμπεριέχει σύνδεση και επαφή με άλλους ανθρώπους.
Όταν το φέρει στα νερά της τότε περιμένει από αυτό να είναι πιστό για πάντα..Αυτός είναι ο στόχος της, κάνει τα πάντα για κάθε άτομο που επιλέγει να είναι δίπλα του.
Έχει επιμονή και γοητεία, όλοι οι συγγραφείς και ποιητές το λένε αυτό. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να της αντισταθείς..
Και όμως μπορεί να νικηθεί αν της κλείσεις απλά την πόρτα. Γιατί ο πρώτος που θα πρέπει να βοηθήσεις τον εαυτό σου είσαι εσύ ο ίδιος! Εξάλλου πάντα ένα πρόβλημα για να το επιλύσουμε πρέπει πρώτα από όλα να το αποδεχτούμε. Γι αυτό ακριβώς η κατάθλιψη θεωρείται ύπουλη ασθένεια, γιατί δεν την αποδέχεται το άτομο το οποίο νοσεί και αφήνει να περάσει πολύς καιρός αφήνοντας την κατάθλιψη να απλώνει τα καρκινώματα της στην ψυχή του ανθρώπου. Όσο φυσικά καθυστερεί η αποδοχή της κατάστασης αυτής τόσο καθυστερεί και η μετέπειτα θεραπεία.
Κλείσε λοιπόν την πόρτα όταν την βλέπεις να έρχεται! Και άνοιξε νέους ορίζοντες στη ζωή. Μη δέχεσαι παθητικά ότι σου συμβαίνει! Απαγκιστρώσου από οτιδήποτε σε χαλάει , σε φθείρει σε αποδιοργανώνει. Μπορείς να αφήσεις πίσω ότι σε βαραίνει και σε πιέζει. Σε μια κοινωνία κρίσης με έντονα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας που απειλούν ακόμα και την κοινωνική συνοχή οι ψυχικά υγιείς προσωπικότητες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Χαρμπέα Ιωάννα κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος

.