Βρετανία: Στην τελική ευθεία οι δύο μονομάχοι – Λιζ Τρας εναντίον Ρίσι Σουνάκ

Η Τρας θα δώσει μάχη με τον Σουνάκ για τα κλειδιά του Νο10 της οδού Ντάουνινγκ.

Στην τελική ευθεία οι δύο μονομάχοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας και την αρχηγία των Τόρις. Ρίσι Σουνάκ και Λιζ Τρας θα διεκδικήσουν τη νίκη στην εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Για να αναδειχθεί νέος ή νέα επικεφαλής των Τόρις, αλλά και πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 5 του μήνα.

Η πρώην υπουργός Άμυνας, Πένι Μόρντοντ, που εμφανιζόταν ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις, ήταν αυτή που αποκλείστηκε από την τελική δυάδα, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ να κερδίζει ακόμη μία εκλογική διαδικασία.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και «σκληροπυρηνική» Τόρις, Λιζ Τρας, πήρε τη δεύτερη θέση με διαφορά μόλις 8 ψήφων από τη Μόρντοντ.

Το τελικό αποτέλεσμα

Ρίσι Σουνάκ – 137

Λιζ Τρας – 113

Πένι Μόρντοντ – 105

Την Δευτέρα το πρώτο ντιμπέιτ

Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση των δύο μονομάχων αναμένεται να γίνει σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ του BBC, το βράδυ της Δευτέρας, γράφει η βρετανική Daily Mail.

Οι σύμμαχοι της Λιζ Τρας έχουν επισημάνει ότι ξεκινά την κούρσα από ισχυρή θέση, με μια έρευνα της YouGov να δείχνει ότι θα κέρδιζε τον Σουνάκ με άνετη διαφορά 54 – 35.

Παρομοιάζουν την Τρας με την Θάτσερ

Σε δηλώσεις που έκανε η Λιζ Τρας, μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί, όταν αναφέρονται στην Τρας και τις θέσεις της, την παρομοιάζουν με την Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Είμαι έτοιμη να κάνω τη μεγάλη αλλαγή από την πρώτη ημέρα», δήλωσε η Λιζ Τρας.

in.gr