Βρετανία: Σε κατάσταση ξηρασίας κηρύχθηκε τμήμα της Ουαλίας

Οι αρχές της Βρετανίας κήρυξαν σε κατάσταση ξηρασίας τμήμα της Ουαλίας σήμερα Παρασκευή, 19 Αυγούστου και μία εβδομάδα μετά τη λήψη του μέτρου αυτού στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας.

Η απόφαση αυτή, η οποία αφορά το νοτιοδυτικό τμήμα της Ουαλίας, κυρίως γύρω από τις πόλεις Σουάνzι και Λανέλι, ανοίγει το δρόμο για την επιβολή σε τοπικό επίπεδο περιορισμών στην κατανάλωση νερού, οι οποίοι ίσχυαν ήδη σε ορισμένα μέρη.

Η λήψη του μέτρου αυτού αποφασίστηκε καθώς φέτος στην περιοχή αυτή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια η πιο ξηρή άνοιξη που διήρκησε έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Τον Ιούλιο, σημειώθηκε μόνο το 65,5% του συνηθισμένου μέσου όρου βροχοπτώσεων ενώ η στάθμη ορισμένων ποταμών είναι «ασυνήθιστα χαμηλή», σύμφωνα με την ουαλική υπηρεσία φυσικών πόρων (NRW).

Σε κατάσταση ξηρασίας κηρύχθηκε στις 12 Αυγούστου η πλειονότητα των περιοχών της Αγγλίας, ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της.

Κατά συνέπεια, περιορισμοί στην χρήση νερού θα τεθούν σε εφαρμογή στο Λονδίνο από τις 24 Αυγούστου.

Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στην βρετανική πρωτεύουσα και την Οξφόρδη, στα δυτικά, δεν θα μπορούν κυρίως να ποτίσουν τους κήπους τους, να γεμίσουν τις πισίνες τους, είτε είναι μικρές είτε μεγάλες. Επίσης, δεν θα μπορούν να πλύνουν τα αυτοκίνητά τους, τα τζάμια ή τις αυλές τους χρησιμοποιώντας λάστιχο ποτίσματος.

Μολονότι υπάρχει περισσότερη υγρασία τις τελευταίες μέρες στη Βρετανία, θα χρειαστεί να βρέξει πολύ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα για να αναπληρωθούν οι υδροφόροι ορίζοντες, αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές.

cnn.gr