Βουτιά κάτω από τα… 11 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και 21 χρόνια

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός από την καταρρέουσα ζήτηση λόγω του lockdown αλλά και από το γεγονός ότι οι χώρες δυσκολεύονται πλέον να βρουν εγκαταστάσεις για να αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή τους, οδήγησε την τιμή του αμερικανικού αργού σε κάτω από τα 11 δολάρια για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια. Στα επίπεδα του 40% η απώλεια στην τιμή του αργού από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Καθώς οι οικονομίες του πλανήτη παραμένουν κλειστές και η κατανάλωση για πετρέλαιο υποχωρεί διαρκώς, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις έχουν φτάσει στα όριά τους. Η κατάσταση ωθεί τις τιμές του αμερικανικού αργού σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν εδώ και δύο δεκαετίες, δηλαδή από το 1999. Το αμερικανικό WTI έφτασε να διαπραγματεύεται ακόμη και στα 10,88 δολάρια, ενώ το μπρεντ κινείται στα 26 δολάρια.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η κατάσταση περιγράφεται ως «δραματική» και δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και να πληρώσει τους Αμερικανούς παραγωγούς, προκειμένου να σταματήσουν τις εξορύξεις, αφού δεν υπάρχουν πλέον αποθηκευτικοί χώροι.

Το κάδρο συμπληρώνει η πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας ότι τα αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται στα επίπεδα ρεκορ των 19 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα πράγματα στην βιομηχανία πετρελαίου οδεύουν από το κακό στο χειρότερο και ούτε ο ΟΠΕΚ, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες να περικόψει την παραγωγή, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές, κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση. Παρ’ ότι ο ΟΠΕΚ και μια σειρά χώρες παγκοσμίως συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εντούτοις αυτό δεν στάθηκε ικανό να ανεβάσει τις τιμές. Προφανώς η αγορά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη μείωση της παραγωγής δεν είναι αρκετή, παρά χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με ειδικούς, όπως η Vandana Hari, ιδρυτής της εταιρείας Vanda Insights, που ειδικεύεται στην ανάλυση της αγοράς πετρελαίου, “οι περικοπές του ΟΠΕΚ και των των άλλων χωρών δεν αποδείχτηκαν αρκετές, αφήνοντας τις τιμές του πετρελαίου στο έλεος της πανδημίας για άλλη μια φορά». Τα πάντα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι μέχρι να αρθεί το lockdown στις ΗΠΑ, το πετρέλαιο μπορεί να υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές στις οποίες είναι εισηγμένες πολλές πετρελαϊκές εταιρείες.

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί σοκ σε ολόκληρο τον κλάδο, με τους “μεγάλους” (oil majors) να περιορίζουν τις δαπάνες τους και τις εταιρείες να έχουν ήδη μειώσει κατά 13% τους στόλους γεώτρησης καθώς η κρίση μεγαλώνει καθημερινά ολοένα και περισσότερο.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Τέξας (RRC) εξετάζουν το αδιανόητο, να δώσουν εντολή μείωσης της παραγωγής πετρελαίου σε ολόκληρη την πολιτεία. Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία αλλά η Επιτροπή θα συναντηθεί ξανά. Και με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν μειωθεί κατά 20% από την τελευταία τους συνάντηση, όλα δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα να δώσουν την εντολή. Ακόμη και αν τελικά το RRC παρέμβει τελικά στην ελεύθερη αγορά, αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μέχρι τώρα περικοπές κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, είναι πολύ μικρές μπροστά στην έως σήμερα υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 20-30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την οποία έχει προκαλέσει η πανδημία.

Φάσμα χρεοκοπιών

Σε χαμηλά επίπεδα τιμών για το αμερικανικό αργό, όπως τα σημερινά των 12 δολαρίων/βαρέλι, η αμερικανική βιομηχανία που ούτως ή άλλως, ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πετρελαϊκός «πόλεμος» τιμών, δυσκολεύονταν να είναι κερδοφόρα, δεν μπορεί να σταθεί.

Σε ένα κλάδο με μεγάλα χρέη, τα οποία εξυπηρετούνται με δυσκολία, αρκετές ενεργειακές εταιρείες έχουν εκδώσει ομόλογα junk, δηλαδή αυτά που αξιολογούνται χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, τα οποία διαπραγματεύονται πλέον σε επίπεδα distressed. Και οι πιέσεις σε αυτά τα εταιρικά ομόλογα εντείνονται καθημερινά, γεγονός που διαχέεται και στις αγορές όπου είναι εισηγμένες οι παραπάνω επιχειρήσεις. Ήδη η πτώση της τιμής του πετρελαίου πλήττει ολοένα και περισσότερο την τιμή των μετοχών πολλών ενεργειακών εταιρειών.

Τυχόν χρεοκοπίες τέτοιων εταιρειών θα διαχυθούν στους πιστωτές τους, στις τράπεζες και άρα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Συνδυαστικά όλα τα παραπάνω, κάνουν οίκους, όπως η Capital Economics να θεωρούν ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου ενέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους και αυξάνει τις απειλές για μια βαθύτερη ύφεση.

liberal.gr