Βουτιά 15% στο φυσικό αέριο και σημαντική πτώση στο πετρέλαιο

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, εν μέσω ενδείξεων αποκλιμάκωσης στην ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Το μπρεντ υποχωρεί 3,25% στα 93,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ πτώση της τάξης του 3,45% στα 92,01 δολάρια το βαρέλι σημειώνει και το αμερικανικό αργό. Πτώση 15% καταγράφει και η τιμή του φυσικού αερίου.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς για το πετρέλαιο έφτασαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, με το μπρεντ να αγγίζει τα 96,78 δολάρια και το αργό στα 95,82 δολάρια.

Η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και οι φόβοι ότι θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία είχαν οδηγήσει σε ράλι τις τιμές.

«Οι επενδυτές άντλησαν κέρδη από το ράλι της Δευτέρας, αν και διστάζουν να λάβουν νέες θέσεις πώλησης λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη», αναφέρουν αναλυτές.

Οι απώλειες για το πετρέλαιο διευρύνθηκαν μετά τη συνάντηση Πούτιν -Σολτς και τις δηλώσεις τους που δείχνουν πως η ένταση οδεύει προς αποκλιμάκωση.

Βουτιά 15% για το φυσικό αέριο

Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν και οι τιμές του φυσικού αερίου με φόντο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία μετά την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα και την αναζωπύρωση της αισιοδοξίας ότι θα βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου χάνει 15,332% και συναλλάσσεται στα 67,395 δολάρια ανά btu και το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου υποχωρεί κατά 15,192% στα 68,500 δολάρια ανά btu στο ICE στο Λονδίνο.

liberal.gr