Βουλή: Από 1η Μαΐου e-πλειστηριασμοί και για τα χρέη στο δημόσιο

Η Πρωτομαγιά θα είναι φέτος ημερομηνία ορόσημο και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Από την 1η Μαΐου του 2018, όλοι οι πλειστηριασμοί οι οποίοι θα επισπεύδονται από το δημόσιο -είτε πρόκειται για εφορία, είτε για ασφαλιστικά ταμεία, είτε για δήμους- θα διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Οι πλειστηριασμοί αφορούν χρέη από 500 ευρώ και άνω.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων του δημοσίου εντέλλονται όσους πλειστηριασμούς έχουν δρομολογήσει να γίνουν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, να δρομολογήσουν τις διαδικασίες ώστε η μέθοδος από «φυσική» να γίνει ηλεκτρονική.

Η τροπολογία δεν περιλαμβάνει κανένα προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία κάτι που σημαίνει ότι το δημόσιο θα μπορεί να βγάζει στο σφυρί ότι θέλει. Μάλιστα, όποιος έχει οφειλές αποκλειστικά προς το δημόσιο, δεν μπορεί καν να κάνει χρήση του νόμου Κατσέλη.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το πρόγραμμα πλειστηριασμού θα κοινοποιείται στον οφειλέτη τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.

Σημαντική είναι και η ακόλουθη αλλαγή: ενώ μέχρι τώρα ο ΚΕΔΕ προέβλεπε ότι η πρώτη προσφορά δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερη από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, στο εξής, η τιμή της πρώτης προσφοράς θα μπορεί να είναι η εμπορική αξία. Και μόνο αυτό ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τους πλειστηριασμούς και από το δημόσιο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

thetoc.gr