Βουλευτές κι υπουργοί «ψηφίζουν» 18 Σεπτεμβρίου για εκλογές

Ο Μαξιμιλιανός γράφει για το «καυτό» καλοκαίρι και προειδοποιεί ότι… ίσα που προλαβαίνετε να πάτε για διακοπές γιατί μαζί με τα… σχολεία έρχονται και οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Εκανα ένα μικρό – τηλεφωνικό – γκάλοπ ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι εξ’ αυτών βλέπουν την 18η Σεπτεμβρίου ως την πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών. Μάλιστα έμπειρος κοινοβουλευτικός μου μετέφερε την άποψη πως στην κυβέρνηση δεν κινούνται τα πράγματα και πως «όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα». Έτερος βουλευτής μου μετέφερε πως ο φόβος των φθινοπωρινών ανατιμήσεων τρομάζει τους κυβερνητικούς που φοβούνται να μην χαθεί το ασφαλές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑαφού ως γνωστόν «οι εκλογές κρίνονται από την οικονομία». Πιέσεις έρχονται και από τον κόσμο της αγοράς και η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως επιχειρηματικοί κύκλοι ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει τον χρόνο των εκλογών, ώστε να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Με αυτά τα δεδομένα, καταλαβαίνω πως η απόφαση που θα λάβει ο πρωθυπουργός μέσα στον Αύγουστο – καθότι όλοι οι συνομιλητές του παραδέχονται πως δεν έχει ακόμη καταλήξει – θα προσμετρήσει όλα τα παραπάνω. Η μόνη αστάθμητη μεταβλητή στην εκλογική εξίσωση παραμένει ο Ταγίπ Ερντογάν και οι διαθέσεις του – αν και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα θα λύσει αρκετές απορίες για τις πραγματικές προθέσεις του Σουλτάνου.

Πολιτικό Συμβούλιο στο ΠΑΣΟΚ

Σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές και ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να θέσει τον μηχανισμό σε φουλ εκλογικούς ρυθμούς. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως δεν βάζουν το χέρι τους τη φωτιά για εκλογές το φθινόπωρο, αφού όπως λένε «ας περιμένουμε τη διαχείριση των πυρκαγιών μέσα στο καλοκαίρι». Θα συμφωνήσω – αν και θα υπενθυμίσω πως ο Καραμανλής επανεξελέγη το 2007 μετά τις φονικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Δυτική Πελοπόννησο.

Εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Στις 5 Ιουλίου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενώ την επομένη, την Τετάρτη 6 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αμφιθεάτρου στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που θα φέρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πίσω στο 2018 που εν τέλει δικαιώθηκε. Με τον τρόπο αυτό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδίδουν τη δέουσα τιμή σε έναν σπουδαίο πολιτικό που έβαλε τη σφραγίδα του στην μεταπολιτευτική Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

reader.gr