Vittoria: Οι αυθεντικές Ιταλικές γεύσεις έφτασαν στη καρδιά των Τρικάλων. Εδώ κάθε πιάτο είναι μια γευστική εμπειρία και μια αίσθηση μοναδική

 

Νάπολη, Ρώμη ή Φλωρεντία; Υπέροχοι προορισμοί και οι τρεις. Αν είναι για πίτσα όμως, δε χρειάζεσαι διαβατήριο!

Γιατί να ταξιδέψεις χιλιόμετρα για μια τέλεια ιταλική μπουκιά, όταν μπορείς να τη ζήσεις… στην καρδιά των Τρικάλων; Στο Vittoria, η ιταλική κουζίνα αποκτά χαρακτήρα, ψυχή και άρωμα που ξεκινά από το ξύλο του φούρνου και φτάνει μέχρι το τελευταίο φύλλο βασιλικού.

Kαποδιστρίου 15 μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη στον Πεζόδρομο, Τρίκαλα 
 τηλ. 2431 079302

Μελωμένες σάλτσες που σιγοβράζουν όπως στη Νάπολη, ζύμες που «ξεκουράζονται» ώρες για να βγουν ανάλαφρες σαν της Ρώμης και υλικά που διαλέγονται ένα-ένα, όπως θα έκανε μια γιαγιά στη Φλωρεντία. Και Ο pizzaiolo στέκεται μπροστά στη ζύμη που αναπνέει. Την αγγίζει με τα δάχτυλα σαν να χαϊδεύει μουσικό όργανο —απαλά, ρυθμικά, με εκείνη τη σιγουριά που μόνο η εμπειρία δίνει. Η ζύμη απλώνεται σαν λεπτό σύννεφο, έτοιμη να γίνει ο καμβάς μιας μικρής ιταλικής ιστορίας. Η παραδοσιακή ιταλική πίτσα μόλις έχει φτιαχτεί για εσένα.

Και τότε, ανάμεσα στο άρωμα της φρεσκοψημένης πίτσας και τη ζεστασιά του ξυλόφουρνου, έρχεται εκείνη η στιγμή που η κουζίνα του Vittoria αποκαλύπτει το άλλο της πάθος: τα ζυμαρικά. Στο βάθος ακούγεται το σιγανό βράσιμο… σαν ένα μικρό ιταλικό μυστικό που αποκαλύπτεται μόνο σε όσους ξέρουν να περιμένουν. Η pasta πέφτει στο νερό όπως το κάνει στην Emilia-Romagna, με τον σεβασμό που δίνεται σε κάτι απλό αλλά ιερό. Μοσχομυριστό βούτυρο που λιώνει αργά, parmigiano που πέφτει σαν χρυσαφένια βροχή, και εκείνη η σάλτσα — cremosa, vellutata — που αγκαλιάζει κάθε μακαρόνι σαν να του λέει “sei a casa”.

Στο Vittoria, τα ζυμαρικά δεν είναι απλώς ένα πιάτο. Είναι μια εμπειρία που ξυπνά μνήμες από παλιές trattorie, εκεί όπου μια nonna με αλευρωμένα χέρια πλάθει ακόμα tagliatelle στο ξύλινο τραπέζι της αυλής. Κάθε πιρουνιά είναι ένα ταξίδι: από τις καταπράσινες πλαγιές της Τοσκάνης μέχρι τα δρομάκια της Μπολόνια, ένα ταξίδι που μυρίζει φρέσκο φασκόμηλο, ζεστή κρέμα και τολμηρές ιταλικές νότες.

Κι εκεί που η πίτσα μοσχοβολά σαν γιορτή και η pasta ψιθυρίζει μυστικά της ιταλικής γης, η κουζίνα του Vittoria ανοίγει την πόρτα της σε πιάτα που κουβαλούν βαθύτερες νότες ,αυτές που μένουν στο στόμα, στο μυαλό… και λίγο στην ψυχή. Το μοσχάρι στο Vittoria δεν μαγειρεύεται. Εξυψώνεται. Αργοψήνεται σαν να ακούς τον χρόνο να κυλάει, σαν εκείνα τα κυριακάτικα πιάτα που σιγοβράζουν σε σπίτια της Λομβαρδίας, όπου το άρωμα του κρασιού και των μυρωδικών μπαίνει από τα παράθυρα.

Κι ύστερα έρχεται το κοτόπουλο. Όχι το απλό, το καθημερινό —αλλά αυτό που μαγειρεύεται με τον λεπτό σεβασμό που δείχνει η ιταλική κουζίνα σε κάθε καλό υλικό. Κάθε γεύση είναι απαλή αλλά ουσιαστική, σαν ένα “ciao” ειπωμένο χαμηλόφωνα αλλά με συναίσθημα.

Εδώ κάθε πιάτο είναι μια σκηνή. Τα πιάτα δεν σερβίρονται· παρουσιάζονται, όπως ένα piccolo capolavoro. Μια πινελιά βασιλικού… μια σταγόνα ελαιόλαδο… κι εκείνη η πρώτη μπουκιά που σε μεταφέρει σε μια piazza φωτισμένη, όπου οι άνθρωποι γελούν, μιλούν δυνατά και ζουν με πάθος.

Στα Τρίκαλα, εκεί όπου η μέρα ξεπροβάλλει και η νύχτα απλώνεται απαλά πάνω στην πόλη, υπάρχει ένα μέρος που θαρρείς πως ψιθυρίζει «benvenuto» πριν ακόμη περάσεις το

κατώφλι. Το Vittoria. Ένας μικρός ιταλικός κόσμος, φωλιασμένος στην καρδιά της Θεσσαλίας.

Στο Vittoria, είτε πρόκειται για μοσχάρι, κοτόπουλο, πίτσα ή pasta, η φιλοσοφία είναι πάντα η ίδια: η ιταλική γεύση δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει-σε αγγίζει. Σε ζεσταίνει. Σε ταξιδεύει.

Una sera al Vittoria… και η Ιταλία είναι πιο κοντά απ’ όσο πιστεύεις!

Kαποδιστρίου 15 μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη στον Πεζόδρομο, Τρίκαλα 
 τηλ. 2431 079302