Βίκυ Μπούγλα | Νέα φυλή ανθρώπων: Ψηφιακοί Νομάδες…Τους θέλουμε;

Ο κορονοϊός έφερε νέα δεδομένα στην εργασία, παγίωσε την τηλεργασία και όσοι δεν έχουν υποχρέωση παρουσίας στον φυσικό χώρο εργασίας τους, ούτε καν σε περιοδικά διαστήματα πχ μια φορά την βδομάδα, αποφάσισαν να γυρίσουν τον κόσμο και να εργάζονται ταυτόχρονα. Το γυρνάω τον κόσμο σημαίνει  για αυτή την νέα φυλή που προέκυψε από την ευκολία που προσφέρει η τεχνολογία και εν μέσω πανδημίας, γνωρίζω, ζω, συλλέγω εμπειρίες, συναναστρέφομαι ντόπιο πληθυσμό, συμμετέχω σε δραστηριότητες καλλιτεχνικές και αθλητικές.  Οι άνθρωποί αυτοί επιλέγουν να ζήσουν σε μια περιοχή από εβδομάδες έως μήνες. Ταξιδεύουν μόνοι τους, με συντροφιά ή και με την οικογένειά τους. Αυτό σημαίνει πως η επιλογή του τόπου είναι σημαντική.

Οι digital εργαζόμενοι κινούνται στην γη ως νομάδες, που εργάζονται από τον φορητό τους υπολογιστή απ’ όπου κι αν βρίσκονται και επικοινωνούν με την μαμά εταιρεία και τους συνεργάτες τους διαδικτυακά. Επαγγέλματα, όπως σχεδιαστές μόδας, αρχιτέκτονες, γραφίστες,    bloggers,  freelancers δημοσιογράφοι, συγγραφείς, μεταφραστές, σχεδιαστές ιστοσελίδων και εργαζόμενοι στην πληροφορική και το μάρκετινγκ, SEOspecialist, διαχειριστές σελίδων κοινωνικών δικτύων, καθηγητές online μαθημάτων, επιχειρηματίες και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και συμβουλευτικής σε εργασιακά θέματα MBO Partners,  4,8 εκατ. ανεξάρτητοι εργαζόμενοι περιγράφουν τον εαυτό τους ως digital nomads ενώ 17 εκατ. άνθρωποι φιλοδοξούν να γίνουν ψηφιακοί νομάδες στο μέλλον. Ένας στους έξι ψηφιακούς νομάδες κερδίζει πάνω από $75.000 ετησίως ενώ η εκτίμηση είναι πως μέχρι το 2035 ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων θα ανέλθει στο ένα δισεκατομμύριο!

Στην NomadList οι προορισμοί που προτιμούν είναι οι Λισαβόνα, Μαδέρα, Κανάρια Νησιά, Σάο Πάολο, Κέιπ Τάουν, Μπουένος Άιρες, Σόφια, Μαϊάμι, Σιγκαπούρη.

Η έλευση της microsoft επιβεβαιώθηκε με την τηλεσυνάντηση του πρωθυπουργού του κου Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του με τον Michael Punke, αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αυτό δίνει μια νέα διάσταση στην επιχειρηματικότητα της χώρας και την καταδεικνύει ως τον νέο προορισμό στην nomadlist.

Ο υπουργός τουρισμού ο κος Βασίλης  Κικίλιας, που άνοιξε τις εργασίες του 5ου διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας, τονίζει εμφατικά πως το τουριστικό προϊόν«Είναι μια εθνική υπόθεση γιατί τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ως χώρα, ανάγκη να είμαστε πρωταθλητές στον τουρισμό και εξήγησε ότι 1 στα 4 ευρώ της ελληνικής οικονομίας, το 25% δηλαδή του ΑΕΠ έρχεται έμμεσα ή άμεσα από τον τουρισμό μας» και αποκάλυψε την πρόθεση της EasyJet να δημιουργήσει τεχνικές βάσεις στο Ηράκλειο, η πόλη της Κρήτης βρίσκεται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας για τους ψηφιακούς νομάδες, η οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά σε πρώτη φάση στις πόλεις Ηράκλειο, Ερμούπολη και Καλαμάτα.

Πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος 4825/2021, ο οποίος περιέχει διατάξεις για τους ψηφιακούς νομάδες με πιο σημαντική τη θέσπιση ειδικής βίζας εισόδου και παραμονής (Digital Nomads Visa) στη χώρα προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Σε συνδυασμό με το καλό κλίμα, το χαμηλό κόστος ζωής, την ασφάλεια του τόπου βάζουν την Ελλάδα στην NomadList και το ερώτημα που τίθεται βάζουν και τα Τρίκαλα;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη την βάζουν, με προϋποθέσεις.

Οι Digital εργαζόμενοι αναζητούν standards για να εγκατασταθούν σε έναν τόπο. Είναι υψηλά αμειβόμενοι, κοσμογυρισμένοι, μορφωμένοι με ενδιαφέροντα και ευαισθησίες.

Τα Τρίκαλα προσφέρουν 5G δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Είναι καταγεγραμμένο και στον παγκόσμιο χάρτη nperf.com. Πόσα σημεία hotspot όμως έχουμε; Σε ποιο σημείο της πόλης θα μπορούσε κάποιος να εργαστεί με άνεση στο ποτάμι, στο τζαμί, στον μύλο; Επίσης, θα χρειαστεί η πόλη μια «θερμοκοιτίδα» που θα προσφέρει έναν χώρο συνάντησης, όσμωσης, συνεργασίας, ραντεβού, με γραμματειακή υποστήριξη και διεύθυνση ταχυδρομείου. Ε, λοιπόν το έχουμε ήδη είναι το GiSeMi, ο χώρος στο ποτάμι στην περιοχή του Αγίου Οικομενίου, Βαλκάνου 6.

Σαν πόλη είμαστε στο κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής με μεγάλη πολυμορφία ανάγλυφου, σε 120 λεπτά μπορείς να είσαι στα Μετέωρα και το σπήλαιο Θεόπετρας,, στον ορεινό όγκο του Ασπροποτάμου, στο χιονοδρομικό του Περτουλίου, στην λίμνη Πλαστήρα, σε παραλία της Λάρισας, του Βόλου με πληθώρα δραστηριοτήτων, όλες τις εποχές του χρόνου.

Διαθέτουμε πρωτογενή παραγωγή σε πληθώρα αγροτικών προϊόντων, λαχανικών, φρούτων, κρεάτων, παράγωγα κρέατος, γαλακτοκομικά, κρασιά και τσίπουρα. Λαϊκές αγορές και την αξιόλογη προσπάθεια του επιμελητηρίου Τρικάλων το “meteorisimo”, που προσπαθεί να συνδέσει την τοπική παραγωγή με την τοπική αγορά, αλλά και να επικοινωνήσει στον κόσμο την τοπική κουζίνα.

Οι νέοι οδικοί άξονες που αναπτύσσονται, έθεσαν την πόλη ανάμεσα στα 2 μεγάλα αστικά κέντρα και αεροδρόμια Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τα 2 λιμάνια Βόλου – Ηγουμενίτσας.

Ως εδώ όλα καλά. Τι γίνεται όμως με το αστικό περιβάλλον, διαθέτει την ποιότητα που θα έπρεπε; Θεωρώ πως οι προτάσεις του δήμου για ανάπλαση της παλιού εμπορικού κέντρου της πόλης, του παρόχθιου και της κεντρικής πλατείας σε συνδυασμό με την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων θα δώσει αυτήν την όψη και τις ευκολίες στην πόλη.

Τα standard αυτών των ανθρώπων είναι υψηλά και σε ότι αφορά τις κατοικίες που θα επιλέξουν να διαμείνουν. Άνθρωποί με πολλά ενδιαφέροντα και ευαισθησία για το περιβάλλον θα επιλέξουν κατοικίες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Κατοικίες επιπλωμένες με καλό γούστο και χώρους διημέρευσης ικανούς να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για διαμονή και εργασία. Εύκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στο κέντρο.

Αν κράτος, δήμος και ιδιωτική πρωτοβουλία αναλάβουν ο καθένας το κομμάτι που του αναλογεί και αναπτυχθούν ώστε να ικανοποιήσουν αυτό το κομμάτι του τουρισμού, μένει να διαφημίσουμε σωστά τα καλά στοιχεία που έχουμε και να κερδίσουμε το στοίχημα. Δεν θα είναι εύκολο, δεν είναι εύκολος στόχος.

Οι ψηφιακοί νομάδες δεν συγκρίνονται με τους τουρίστες του 3ημέρου που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δούνε, να φάνε και κάπου να μείνουν και αν δεν είναι κ απόλυτα της αρεσκείας τους θα αρκεστούν σε μια γκρίνια στην πλατφόρμα κ από κει πάνε κι άλλοι. Ετούτοι εδώ είναι πιο απαιτητικοί, διαθέτουν χρήματα και θέλουν ευκολίες, στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, αλλά και απίστευτη ευκολία στην επικοινωνία ώστε να αποτρέψουν τους του σιναφιού τους, να μας έρθουν. Αναζητούν να αναμειχθούν με τους κατοίκους, να συμμετάσχουν στα δρώμενα της πόλης. Δεν θέλουν να χάσουν την καθημερινότητάς τους σε ότι αφορά την τέχνη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εργασία τους. Αν παραστεί ανάγκη, θα αναζητήσουν καλές παροχές υγείας, είναι μακριά από τον τόπο τους και τους δικούς τους ανθρώπους.

Ως πόλη έχουμε μακραίωνη ιστορία που είναι αποτυπωμένη στην περιοχή, ιστορία στην τέχνη, τον πολιτισμό, την μουσική, τον αθλητισμό. Αν προχωρήσουν τα έργα του δήμου και ο ιδιωτικός τομέας καταφέρει να προσφέρει αξιόλογες κατοικίες και υπηρεσίες τότε σίγουρα το μπορούμε.

 

Γράφει η Βίκυ Μπούγλα,

Κτηματομεσίτης, Οικονομολόγος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια

του προγράμματος “Αστικές Αναπλάσεις, Αστική Ανάπτυξη και Αγορά Ακινήτων”

του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.