Βήχας: Ναι στο μέλι, όχι στα φάρμακα

Η χρήση μελιού και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη θεραπεία του βήχα από το κρυολόγημα είναι καλύτερη από τη χρήση αντιβιοτικών, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας της Μεγάλης Βρετανίας στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την υγεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατε.

Όταν έχουμε βήχα, πολλού από εμάς υποθέτουν ότι η καλύτερη πορεία δράσης είναι τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, οι νέες οδηγίες για την υγεία δηλώνουν ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο νομίζετε.

Οι ειδικοί τονίζουν το γεγονός ότι ο βήχας μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα χωρίς να υπάρχει ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικών από έναν γιατρό. «Εάν κάποιος έχει συνάχι, πονόλαιμο και βήχα, αναμένουμε ο βήχας να περάσει σε δύο έως τρεις εβδομάδες και δεν χρειάζονται αντιβιοτικά», υποστήριξε η Δε Tessa Lewis. «Οι ασθενείς μπορούν να ζητήσουν συμβουλές και από τον φαρμακοποιό τους».

Η Δρ Lewis δηλώνει ότι εάν τα συμπτώματα εξακολουθούν να επιδεινώνονται και το άτομο που πάσχει από βήχα αρχίζει να μην μπορεί να αναπνεύσει ή αισθάνεται εξαιρετικά άσχημα, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Επιπλέον, εάν ένα άτομο έχει αναπτύξει οξύ βήχα ή έχει προϋπάρχουσα πάθηση, όπως πνευμονική νόσο ή κυστική ίνωση, τότε θα πρέπει αμέσως να απευθυνθεί στον γιατρό του.

Η Δρ Susan Hopkins, υπεύθυνη για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, προειδοποίησε για την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, που μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας. «Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα για να μειώσουμε τη χρήση αντιβιοτικών. Η λήψη αντιβιοτικών όταν δεν τα χρειάζεστε θέτει εσάς και την οικογένειά σας σε κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων που με τη σειρά τους δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα». Η Δρ Χόπκινς παροτρύνει επίσης τους παθολόγους να αποφύγουν να συνταγογραφούν αντιβιοτικά όταν δεν είναι απαραίτητα.

Ο Δρ Oliver Bevington, επικεφαλής γιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων του Σαουθάμπτον, συνέστησε στους γονείς να αντιμετωπίζουν τον βήχα και τα κρυολογήματα των παιδιών τους με μέλι και λεμόνι, αντί για φάρμακα κατά του βήχα, επειδή συν τοις άλλοις μπορεί ακούσια να δώσουν στα παιδιά τους «υπερβολική δόση» .

iatrikanews.gr