10′ προετοιμασία
40′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τον τραχανά
Για τους κύβους φέτας
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε βελουτέ τραχανά με τραγανούς κύβους φέτας, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια μέτρια κατσαρόλα, το νερό ή το ζωμό, σε δυνατή φωτιά και, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά (προσέχουμε γιατί φουσκώνει και «αφρίζει»).
- Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά περισσότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας (αν έχουμε τραχανά χύμα, υπολογίζουμε ότι σε γενικές γραμμές ο ξινός μαγειρεύεται συνήθως σε 10 – 15 λεπτά). Πρέπει να μαλακώσει και να φουσκώσει καλά, για να πολτοποιηθεί εύκολα.
- Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα λείο μείγμα. Αν δεν χωράει όλη η ποσότητα στο μπλέντερ (ή αν κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι), την πολτοποιούμε σε δύο δόσεις, βάζοντας το μισό λάδι σε κάθε δόση.
- Αφήνουμε τη βελούδινη σούπα κατά μέρος, ζεστή.
Κύβοι φέτας
- Βάζουμε κρύο νερό σε ένα μπολ και σε ένα πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε όλα μαζί τα κυβάκια φέτας στο νερό και με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε αμέσως, αφήνοντας να στραγγίξει το νερό από τις τρύπες της κουτάλας.
- Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στο πιάτο με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας.
- Τα τινάζουμε.
- Παίρνουμε μικρές δόσεις και τα τηγανίζουμε, γυρίζοντάς τα με ξύλινη κουτάλα, ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, για 1 – 2 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το τυρί.
- Σερβίρουμε, τη βελουτέ σούπα τραχανά, σε βαθιά πιάτα και βάζουμε από μερικά κυβάκια στο κέντρο της σούπας, την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα, για να παραμείνουν τραγανά.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.