Βάζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων η Πορτογαλία

Σε ισχύ τέθηκε την Παρασκευή ένας νέος νόμος που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και επιτρέπει στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να βάλει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στην αγορά καυσίμων.

Ο νόμος αναφέρει στο εν λόγω εδάφιο ότι «ανεξάρτητα από την κήρυξη ‘κατάστασης ενεργειακής κρίσης’ που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών, μπορούν να καθοριστούν, κατ’ εξαίρεση, ανώτατα όρια σε οποιοδήποτε από τα εμπορικά στοιχεία διαμορφώνουν τη λιανική τιμή των καυσίμων ή του υγραερίου».

Σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος τροποποιεί μια σειρά από διατάγματα που καθορίζουν τις γενικές αρχές σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Πετρελαίου, «ανώτατα πλαφόν» μπορούν «να καθορίζονται για οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες της αλυσίδας των καυσίμων και των φιαλών υγραερίου, με απόφαση των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, μετά από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και ακρόαση από την Αρχή Ανταγωνισμού».

Ο νόμος διευκρινίζει επίσης ότι «τα ανώτατα περιθώρια κέρδους θα έχουν χρονικό όριο».
Σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ζοάο Πέντρο Μάτος Φερνάντες, δήλωσε ότι ο νόμος αυτός έχει ως στόχο «να δώσει στην κυβέρνηση ένα εργαλείο να περιορίσει τα περιθώρια κέρδους στην πώληση καυσίμων και φιαλών αερίου όταν αυτά είναι ασυνήθιστα υψηλά και χωρίς αιτιολόγηση».
Η πρωτοβουλία δέχθηκε επικρίσεις από τις ενώσεις του κλάδου, οι οποίες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θέλει να αποστρέψει την προσοχή από το βάρος των φόρων στις τιμές των καυσίμων. Τα κόμματα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, λέγοντας ότι οι λύσεις που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι ανεπαρκείς.

Μιλώντας στο Πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Αφόνσο Ολιβέιρα κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε το 2016 – όταν δημιούργησε τον πρόσθετο φόρο στα πετρελαιοειδή (ISP). Είχε πει τότε ότι ο πρόσθετος φόρος θα καταργηθεί με την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Ο Βουλευτής θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής δεν αποτελούν λύσεις.
Ο βουλευτής του Λαϊκού κόμματος CDS Ζοάο Αλμέιντα δήλωσε στη Lusa ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τη δέσμευση του 2016 σχετικά με τον πρόσθετο φόρο στα πετρελαιοειδή (ISP), προσθέτοντας ότι πρέπει να ελαφρυνθεί η φορολογική επιβάρυνση στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Στους φόρους πρέπει να κινηθούμε άμεσα, ώστε αυτή η κρίση να μην αποβεί τραγική για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει προτάσεις για το θέμα όταν συζητηθεί ο προϋπολογισμός.
Στη συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίσει τις τιμές των καυσίμων ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μιγκέλ Κόστα Μάτος επισήμανε ότι αυτό που έχει νόημα είναι να ρυθμιστούν τα περιθώρια κέρδους και όχι να μειωθεί ο πρόσθετος φόρος στα πετρελαιοειδή (ISP).

fimotro.gr