Για τη βασιλόπιτα τσουρέκι θα χρειαστείτε
Υλικά για τη βασιλόπιτα
- 5 γρ. μαστίχα (προαιρετικά)
- 20 ml γάλα φρέσκο πλήρες
- 125 γρ. βούτυρο (φρέσκο)
- 4 αυγά
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 κιλό αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις
- 160 γρ. μαγιά ξηρή
- 5 γρ. μαχλέπι
Υλικά για τη γέμιση
- 400 γρ. πραλίνα
- 150 γρ. καρύδια (καθαρισμένα)
Υλικά για το σιρόπι
- 500 ml νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ βάζετε το νερό, τη μαγιά και 250 γρ. από το αλεύρι, ανακατεύετε με το φτερό καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει αρκετά.
Στη συνέχεια, προσθέτετε στο μείγμα μας τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο λιωμένο, το γάλα και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι με το μαχλέπι και τη μαστίχα.
Ζυμώνετε καλά με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη σας και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 3-4 ώρες σκεπασμένη με μεμβράνη.
Στη συνέχεια, βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα και βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον για μισή ώρα με τρία τέταρτα, μέχρι να φουσκώσει.
Χτυπάτε έναν κρόκο αυγού με λίγο νερό και αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού απαλά με ένα πινέλο για να μη χαθεί ο όγκος του. Αν θέλετε μπορείτε να γράψετε και την ημερομηνία με λίγη κρέμα ζαχαροπλαστικής και να το πασπαλίσετε με αμύγδαλο κομμένο σε φλούδες και παπαρουνόσπορο.
Ψήνετε στους 180°C για 30-35 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τα υλικά για το σιρόπι και το βράζετε.
Μόλις κρυώσει η βασιλόπιτα, την κόβετε στη μέση οριζόντια και με ένα πινέλο σιροπιάζετε το κάτω κομμάτι με το ζεστό σιρόπι. Στη συνέχεια, στρώνετε πάνω την κρέμα σοκολάτα, ρίχνετε και τα καρύδια και τοποθετείτε το άλλο κομμάτι από πάνω.
Σερβίρετε τη βασιλόπιτα έπειτα από λίγες ώρες.
Πηγή: i-food.gr