Βασίλης Ζυγούρης: Η αριστεία ….τα «γαλάζια παιδιά» και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός

Η παρούσα κυβέρνηση στήριξε το ιδεολογικοπολιτικό της αφήγημα, τόσο προεκλογικά όσο και όταν κατέλαβε την εξουσία, στις έννοιες της «αριστείας» και της «αξιοκρατίας» σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στη δημόσια διοίκηση. Βέβαια, παρ όλες τις φιλελεύθερες κορώνες δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες που διακατέχουν  τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, από την λήξη του Εμφυλίου πολέμου μέχρι σήμερα,  για  το κράτος και την εξουσία. Έτσι, αντιλήψεις όπως  «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και το «κράτος  είμαστε εμείς» κυριαρχούν σε όλες τις εκφάνσεις  της κυβερνητικής πολιτικής. Η ίδια αντίληψη υπάρχει και στην συνδικαλιστική «κυβερνώσα» παράταξη, η οποία ταυτίζεται  με το κόμμα και την εξουσία όταν αυτό αποτελεί κυβερνητική πλειοψηφία και «αυτονομείται» όταν το κόμμα είναι στην αντιπολίτευση.

Στο χώρο της εκπαίδευσης  καλλιεργείται και διαφημίζεται έντονα η έννοια της αριστείας, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί  πως ορίζεται και από ποιον. Έτσι, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης ουσιαστικά διορίστηκαν από το Υπουργείο και τυχαίνει όλοι σχεδόν οι «άριστοι» να είναι στελέχη της ΔΑΚΕ  και της ΝΔ. Προφανώς, οι δικοί μας «άριστοι» είναι χρήσιμοι για να προωθήσουν την «αριστεία» και στο κατώτερο προσωπικό χωρίς κλυδωνισμούς  για την κυβέρνηση.

Το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» φαίνεται σε μια σειρά νόμων που ψήφισε η πολιτική ηγεσία και αφορούν  την ύπαρξη αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, την κατάργηση των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο, την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη αιρετών  στη διοίκηση, την αξιολόγηση, τα Πειραματικά –Πρότυπα σχολεία κτλ.

Στο τοπικό επίπεδο η «αριστεία» προωθείται  και με την πρόσφατη  Συγκρότηση Λυκειακών Επιτροπών Εξετάσεων για τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες συμμετέχουν και στελέχη της εκπαίδευσης (όπως Διευθυντές Γυμνασίων  κτλ.)  που τυχαίνει και αυτοί να ανήκουν στη ΔΑΚΕ. Προφανώς, δεν υπάρχουν άλλοι  «άριστοι» μεταξύ των συναδέλφων ( της ίδιας ειδικότητας) για να καταλάβουν τις αντίστοιχες θέσεις. Οι πληβείοι είναι ικανοί μόνο για τις επιτηρήσεις, ενώ οι «άριστοι» μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους  κατέχοντας ταυτόχρονα πολλές θέσεις.

Στις παραπάνω επιτροπές συμμετέχουν και πάρα πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι, μάλλον θα είναι και αυτοί «άριστοι» ή μελλοντικοί ψηφοφόροι.  Αλήθεια τις μέρες που θα συμμετέχουν στις Επιτροπές, ποιος θα τους αναπληρώνει; Μήπως, θα δουλεύουν με τηλεργασία που είναι και της μόδας  τελευταία; Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί της τάξης που μάχονται καθημερινά μέσα στα σχολεία είναι ικανοί μόνο για  ….επιτήρηση.

Αλίμονο στον κλάδο όταν έρθει η ώρα να  αξιολογήσουν οι «άριστοι»!

 

Ζυγούρης Βασίλειος