Βασίλης Τσιούτσιας: Η κουλτούρα του επείγοντος

Η ζωή πλέον τρέχει σε ξέφρενους ρυθμούς, οι αλλαγές είναι συνεχείς και σε πολλά μέτωπα, και καθημερινά όλοι μας έχουμε πολλές υποχρεώσεις, τρέχουμε από δουλειά σε δουλειά, απαντάμε σε emails. Πότε όμως ξεκίνησαν να έχουν όλα τη μορφή του επείγοντος; Συνέβησαν δύο γεγονότα μαζί, καταρχήν η “παγκοσμιοποίηση” και η διαδεδομένη η χρήση των κινητών τηλεφώνων. Έκτοτε, η “κουλτούρα του επείγοντος” αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες.

Η κουλτούρα του επείγοντος σημαίνει ότι όλα πλέον χαρακτηρίζονται ως επείγοντα! Η κουλτούρα του επείγοντος είναι μια πραγματικότητα κυρίως στο χώρο εργασίας, αλλά και στον προσωπικό τομέα. Όμως είναι σημαντικό να μην γίνουμε θύματά της. Είναι ανάγκη να έχουμε τον έλεγχο και να μάθουμε να την διαχειριζόμαστε το χρόνο μας και να έχουμε ιεραρχούμε τις υποχρεώσεις μας. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν υπάρχει χρόνος για τον εαυτό, το στρες είναι τεράστιο και συνεχές, και υπάρχει και κόστος στην παραγωγικότητά μας. Ποιες είναι οι επιδράσεις της κουλτούρας του επείγοντος στην παραγωγικότητα; Λάθη στη δουλειά Τα λάθη σε μια δουλειά έχουν τελικά μεγάλο κόστος.

Πολλές επιχειρήσεις κάνουν μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τις σπατάλες και την επανεπεξεργασία στη διαδικασία της παραγωγής. Αν ένα προϊόν δεν είναι κατάλληλο από την αρχή, τότε υπάρχει μεγαλύτερο κόστος στην παραγωγή. Έτσι, τα εργοστάσια έχουν συστήματα και διαδικασίες ώστε να μειώνουν αυτά τα λάθη. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που αξιολογούν καθημερινά. Η αποτελεσματικότητα στη διαδικασία της παραγωγής αξιολογείται συνεχώς ώστε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητα. Αλλά σε αντίθεση με τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις που απαιτούν γνώσεις μπορεί να μην βλέπουν την σπατάλη και την διαδικασία επανεπεξεργασίας εξαιτίας της κουλτούρας του επείγοντος. Αύξηση στα επίπεδα του στρες Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 40% των εργαζομένων νιώθει άγχος στη διάρκεια της εργασίας του και το 72% ότι αυτό το άγχος επηρεάζει τη δουλειά και την προσωπική τους ζωή. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στο άγχος στο χώρο εργασίας, όπως οι πιεστικοί εργοδότες, οι μη συνεργάσιμοι συνάδελφοι ή ο φόρτος εργασίας.

Αλλά η κουλτούρα του επείγοντος είναι από τα κύρια κομμάτια της εικόνας. Το έντονο άγχος επηρεάζει την παραγωγικότητα και την ευεξία μας. Όταν είμαστε αγχωμένοι δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά, δεν έχουμε κίνητρο και μερικές φορές αποσυρόμαστε. Μείωση στην ποιότητα της δουλειάς Είτε μας παρασύρει η κουλτούρα του επείγοντος είτε ολοκληρώνουμε τις δουλειές μας την τελευταία στιγμή, αυτό επηρεάζει την ποιότητα της δουλειά μας. Κάνουμε λάθη επειδή βιαζόμαστε. Κάνουμε συμβιβασμούς για το τελικό προϊόν επειδή μας πιέζει ο χρόνος. Και όταν πρόκειται να πάρουμε αποφάσεις χάνουμε χρόνο. Burnout Όταν κάποιος δουλεύει συνεχώς με την κουλτούρα του επείγοντος τότε αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με την εξουθένωση ή το burnout. Σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι νιώθουν έντονο στρες, απογοήτευση, δεν έχουν κίνητρο.

Μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι η κουλτούρα του επείγοντος είναι ένα θέμα, αλλά δεν μπορούν πλέον να δουλεύουν με αυτό το φρενήρη ρυθμό. Πώς μπορώ να καταπολεμήσω την κουλτούρα του επείγοντος; Το κλειδί για μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή είναι η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε σημασία σε πράγματα που έχουν σημασία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει την επικοινωνία ακόμη και τον τρόπο εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή. Οι μελέτες δείχνουν ότι: Τρεις στους τέσσερις ανθρώπους παραδέχονται ότι στέλνουν μηνύματα ενώ οδηγούν. Το 39% δηλώνει ότι περιμένει το κόκκινο φανάρι πριν πληκτρολογήσει. Το 26% των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων προκαλούνται από τη χρήση του τηλεφώνου. Το 61% των ανθρώπων κοιμάται με το τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι του ή κάτω από το μαξιλάρι. Το 76% ελέγχει το κινητό του τουλάχιστον μια ώρα, και οι μισοί παραδέχτηκαν ότι έριχναν μια κλεφτή ματιά κάθε 15 λεπτά.

Οι άνθρωποι ελέγχουν το κινητό τους, κατά μέσο όρο, 110 φορές την ημέρα. Περίπου το 12% των ενηλίκων χρησιμοποιεί το τηλέφωνο όταν κάνει ντους. Το 20% των ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν το τηλέφωνο τους στη διάρκεια του σεξ. Στις διακοπές, το 44% των ανθρώπων παραδέχεται ότι ελέγχει τα emails της δουλειάς. Το γεγονός ότι πρέπει να μένουμε συνδεδεμένοι 24/7 δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα με το χρόνο. Είναι όμως ανάγκη να μένουμε συνέχεια συνδεδεμένοι; Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας το χρόνο που χρειαζόμαστε για τη δουλειά μας, το χρόνο που έχουμε ανάγκη για τον εαυτό μας και πόσο δεσμευμένοι μένουμε σε αυτό. Πάντα θα υπάρχουν δουλειές, υποχρεώσεις, πράγματα που πρέπει να κάνουμε αλλά εμείς καθορίζουμε που θα αφιερώσουμε το χρόνο μας. Κάθε μέρα έχει 24 ώρες και είναι δική μας ευθύνη τι θα κάνουμε με αυτές.

Για να ενσωματώσουμε τη δουλειά στη ζωή μας, είναι ανάγκη να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε τρία πράγματα: το περιβάλλον, τα συναισθήματα και τις προσδοκίες. Περιβάλλον Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε το περιβάλλον που επιθυμούμε. Ανεξάρτητα με το που δουλεύουμε (από το σπίτι, σε ένα γραφείο), καλό είναι να έχουμε δικά μας στοιχεία στον επαγγελματικό μας χώρο τα οποία θα μας δίνουν ενέργεια, δημιουργικότητα και θα ενισχύουν την παραγωγικότητα. Αυτό για κάποιους μπορεί να σημαίνει ότι θα έχουν φρέσκα λουλούδια σε ένα βάζο, ή θετικά μηνύματα γραμμένα σε ένα πίνακα ή μια αναπαυτική καρέκλα. Επίσης, το σπίτι μας είναι όπως το επιθυμούμε , μας εξυπηρετεί; Τι μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε ζωή στο χώρο μας; Συναισθήματα Το πρώτο βήμα είναι να αφήσουμε στην άκρη τις ενοχές και την ανησυχία! Οι ενοχές και η ανησυχία δεν μας οδηγούν πουθενά , μας υπονομεύουν και δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν και να δώσουμε προσοχή σε σημαντικά πράγματα της ζωής μας. Αντί να μένουμε κολλημένοι στην ανησυχία, καλό είναι να δούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.

Είναι ανάγκη να γιορτάζουμε κάθε μας νίκη, μικρή ή μεγάλη. Να επιλέγουμε τα θετικά και να αφήνουμε πίσω μας τα αρνητικά. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε θετική ενέργεια την οποία θα διοχετεύουμε στη ζωή μας. Προσδοκίες Καλό είναι να είμαστε ρεαλιστικοί με όσα μπορούμε να επιτύχουμε σε μια μέρα και να μην φοβόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική ανάμεσα στους συνεργάτες και στα μέλη της οικογένειας, ώστε να υπάρχει μια φυσιολογική ροή σε όλα. Πώς μπορώ να δημιουργήσω ελεύθερο χρόνο; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι καθημερινά να αφιερώνουμε 15 λεπτά σε μια δραστηριότητα που θα μας βοηθά να ανακτάμε καταρχήν τον έλεγχο του εαυτού μας, των συναισθημάτων, των προσδοκιών μας αλλά και του περιβάλλοντος. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να λέμε “όχι” σε πράγματα που δεν θέλουμε και να λέμε “ναι” σε όσα είναι σημαντικά για εμάς. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τους περισπασμούς, μένουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να χτυπήσεις έναν κινούμενο στόχο. Όταν δεν νιώθουμε σίγουροι για τα σχέδιά μας, τους στόχους μας και το όραμά μας , τα οποία ανυπομονούμε να επιτύχουμε, είναι δύσκολο να σταματάμε.

Όταν όμως γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι επιθυμούμε, ποιο είναι το όραμά μας για το μέλλον και όσα είναι σημαντικά για εμάς , κάθε μέρα σηκωνόμαστε από το κρεβάτι με το ίδιο πάθος ότι θα τα καταφέρουμε. Η φροντίδα του εαυτού αποτελεί προτεραιότητα Πάντα, πρέπει να βάζουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα. Η αλήθεια είναι πως αν δεν είμαστε υγιείς, χαρούμενοι και καλά ψυχολογικά ποτέ δεν θα δίνουμε το 100% στη δουλειά, στην οικογένεια και στους φίλους μας. Για να έχουμε μια καλύτερη ζωή είναι ανάγκη η φροντίδα του εαυτού μας να αποτελεί προτεραιότητα. Καθημερινά πρέπει να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει με άσκηση, ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

 

Ο Βασίλης Τσιούτσιας είναι φαρμακοποιός και νεοεκλεγείς Δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων