Έλα πάλι «κάθεστε» από 1ης Ιουλίου ακούγεται από φθονερούς καλοθελητές της παιδείας. Δεν θα υπεισέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση, προσπαθώντας να αναιρέσουμε την «άποψη» αυτή παραθέτοντας ακόμη και στοιχεία του ΟΟΣΑ (τόσο προσφιλές για την κυβέρνηση) για το τι συμβαίνει παγκοσμίως. Απλά να τονίσουμε προς τους καλοθελητές ότι σε συνθήκες καπιταλισμού οι επιλογές είναι προσωπικές. Μήπως είχαμε ελεγχόμενη οικονομία και παιδεία σοβιετικού τύπου και το «κόμμα» τους απέκλισε από την εκπαίδευση?
Υπάρχει λοιπόν μια πλειάδα εκπαιδευτικών που εργάζονται μέχρι 17 Ιουλίου, καταστρατηγώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στα Γυμνάσια όλης της χώρας οι ηλεκτρονικές εγγραφές είχαν καταληκτική ημερομηνία στις 8 Ιουλίου. Ε και θα πείτε. Ο Δ/ντης ως κατέχων θέση ευθύνης είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στο σχολείο για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Αλλά και ο υπο/ντης/ντρια επίσης. Και αν το σχολείο είναι μεγάλο επιστρατεύεται και η φιλοτιμία, αχ αυτή η λέξη, κάποιων συναδέλφων ώστε να γράψουν το πρωτόκολλο αποστολής των τίτλων στο Μητρώο Μαθητών ώστε ο μέλλων εκπαιδευτικός να γνωρίζει που πήγαν οι απολυτήριοι τίτλοι. Και αν συμβεί ένα ατύχημα στο σχολείο, πως αποζημιώνεται ο εκπαιδευτικός? Είναι σε υπηρεσία ή του την «έδωσε» είδε φως και μπήκε να βοηθήσει? Ψηλά γράμματα για την Υπουργό Παιδείας που όφειλε να τα γνωρίζει αφού όπως λέγεται υπηρέτησε πολλά χρόνια σε δημόσιο σχολείο.
Ακόμη χειρότερα τα πράγματα στα Λύκεια της χώρας . Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης μηχανογραφικών στις 15 Ιουλίου. Εκεί η προσοχή και το άγχος του πιθανού λάθους όπου θα στοιχίσει τα μέγιστα στον/την επιτυχόντα/χουσα τεράστιο. Προφανώς οι διευθύνσεις και οι γραμματείες των σχολείων (χα χα για τις γραμματείες) αναλαμβάνουν το βάρος να συμβουλεύσουν και να κατευθύνουν στη σωστή συμπλήρωση. Αλλά και εκπαιδευτικοί που θέλουν να λέγονται και είναι δάσκαλοι βρίσκονται σε λύκεια να δώσουν τα φώτα τους για τις σχολές χωρίς καμιά χρηματική απαίτηση , σε αντίθεση με κάποιες «εταιρίες επαγγελματικού προσανατολισμού» που με το αζημίωτο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Αυτά δεν τα γνωρίζει η Υπουργός Παιδείας που κατά δήλωσή της υπηρέτησε σε σχολεία? Δεν βρέθηκε στη θέση να συμβουλεύσει παιδιά στη κατάθεση του μηχανογραφικού τους σε ξενόγλωσσες φιλολογίες? Προφανώς δεν ζητείται αποζημίωση για τη μη «χρήση της καλοκαιρινής αργίας» , όπως παλαιότερα, αλλά ένα κείμενο βρε αδελφέ που να εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την εκπαιδευτική κοινότητα πόσο θα έβλαπτε?
Βέβαια αν υπήρχε και μια αμοιβή προς χάριν του «φιλότιμου» προς αυτούς που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία θα ήταν επιθυμητό. Τι θα κόστιζε . Το πολύ πολύ έναν καθημερινό ΦΡΑΠΕ!!!
Βασίλειος Παππάς – πρώην δ/ντης (Πρωτοβουλία Καθηγητών Τρικάλων)