Βαρουφάκης:Ο Τσίπρας θα χάσει όπως οι Παπανδρέου και Σαμαράς

baroufakiso-t

«Με λυπεί να βλέπω ότι την ίδια μοίρα θα έχει και ένας τρίτος πρωθυπουργός, ο φίλος μου και σύντροφος Αλέξης Τσίπρας», αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης.

«Από την αρχή της κρίσης της Ελλάδας το 2010, δύο πρωθυπουργοί έχασαν τη θέση τους αφού πρώτα αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν ένα ανέφικτο πακέτο μέτρων λιτότητας, ως αντάλλαγμα για ένα πρόγραμμα διάσωσης από την τρόικα. Με λυπεί να βλέπω ότι την ίδια μοίρα θα έχει και ένας τρίτος πρωθυπουργός, ο φίλος μου και σύντροφος Αλέξης Τσίπρας», αναφέρει σε άρθρο του στους New York Times ο πρώην υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την απόφαση του να μην λάβει μέρος στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. «Από την πλευρά μου, αφού παραιτήθηκα από την θέση μου εν μέσω της αδίστακτης και ταπεινωτικής επιβολής της τρόικας, σκοπεύω να μείνω εκτός. Δεν θα διεκδικήσω μία θέση στο κοινοβούλιο στις θλιβερές εκλογές, οι οποίες δεν πρόκειται να αναδείξουν μία βουλή ικανή να υποστηρίξει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα», σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται αναλυτικά και στο «εναλλακτικό σχέδιο» για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

«Τον Μάρτιο ανέλαβα το έργο να συντάξω ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της Ελλάδας με τη συμμετοχή του οικονομολόγου Τζέφρι Σακς και τη συμβολή μιας ομάδας ειδικών όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς και ο βρετανός πρώην υπουργός Νόρμαν Λάμοντ. Η στρατηγική μας βασιζόταν σε μια στρατηγική για ανταλλαγή χρέους (debt swaps) προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Το μέτρο αυτό θα μας επέτρεπε να έχουμε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Θέσαμε ως στόχο τα πλεονάσματα αυτά να μην είναι μεγαλύτερα από το 2% του ΑΕΠ. Με μικρότερη πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών, η ελληνική οικονομία θα προσέλκυε επενδυτές», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει:

«Το πλάνο ήταν έτοιμο στις 11 Μαΐου. Το παρουσίασα στον Σόιμπλε και σε άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ έγκριση από τον Έλληνα πρωθυπουργό διότι του το απαγόρευσε η τρόικα. Του κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε τέτοιο έγγραφο θα θεωρούνταν εχθρική κίνηση και θα ήταν μια υπαναχώρηση από τις συνθήκες του υπάρχοντος προγράμματος της τρόικας. Φυσικά, αυτό το πρόγραμμα έκανε λόγο για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν είχε πρόβλεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε.

 

thetoc