Βαρουφάκης: Δεν είπα ποτέ για capital control – BBC: Θα κλείσουν οι τράπεζες

varoufakis 144

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls. Αντίθετα, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης.

Αυτό ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών απαντώντας σε ρεπορτάζ του BBC που ανέφετε ότι σχετική δήλωση και ότι ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε «αποκρουστικό» το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης κεφαλαίων προς τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι «αν αυτό συμβεί, η Ευρώπη θα έχει αποτύχει».

Από το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρμόδιου για τις τράπεζες, Γ. Δραγασάκη καθώς και του υπουργού Οικονομικών, Γ . Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει προγραμματιστεί για νωρίς σήμερα το απόγευμα η σύγκλιση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Νωρίτερα το BBC μετέδιδε ότι η ΕΚΤ αναμένεται να διακόψει την παροχή ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA και ότι η Ελλάδα είναι πιθανώς να υποχρεωθεί σε κλείσιμο των τραπεζών της τη Δευτέρα, εν αναμονή επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
Εάν οι Έλληνες δεν σταματήσουν να σηκώνουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση από αύριο κιόλας, καθώς μέσω του ELA καλύπτονταν ουσιαστικά οι απαιτήσεις των Ελλήνων καταθετών.
«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει επιλογή παρά να ανακοινώσει ότι θα επιβάλει τραπεζική αργία αύριο προετοιμάζοντας την επιβολή capital controls», είπε η πηγή στον δημοσιογράφο Robert Peston.
Το BBC υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα διάσωσης της υπερχρεωμένης, όπως τη χαρακτηρίζει, Ελλάδας λήγει την Τρίτη ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν ναυαγήσει.
Η ΕΚΤ αναμένεται να κλείσει τη «στρόφιγγα» του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πέστον του BBC.
«Εκτός αν ως από θαύμα οι Ελληνες καταθέτες αποφασίσουν να σταματήσουν να κάνουν αναλήψεις, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν με σοβαρά προβλήματα από τη Δευτέρα κιόλας, καθώς εξαρτώνται από τον ELA που εγκρίνεται από την ΕΚΤ αλλά παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να παρέχουν ρευστό στους πελάτες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός οικονομικός συντάκτης.
«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ανακοινώσει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων», ανέφερε μία πηγή στο BBC.

imerisia.gr