Τυρί: Ποιο είναι το πιο υγιεινό χωρίς πολλές θερμίδες;

Η δημοτικότητα του τυριού είναι αδιαμφισβήτητη. Μόνο το 2021 οι Αμερικανοί κατανάλωσαν πάνω από 39 κιλά τυρί ανά κάτοικο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξέα, το τυρί είναι επίσης ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες και μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και νάτριο.

«Αν απολαμβάνετε το τυρί και σας αρέσει, θα μπορούσε να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Θα μπορούσε να είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Απλά θέλετε να το τρώτε χωρίς να το παρακάνετε, γιατί μπορεί να αυξηθεί γρήγορα σε θερμίδες», σύμφωνα με τη Λούρδες Κάστρο Μορτιγιάρο, εγγεγραμμένη διαιτολόγο και διευθύντρια του εργαστηρίου τροφίμων του NYU (Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης).

Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο τυρί είναι μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με την πρωτεΐνη που προέρχεται από το κρέας, επειδή εξακολουθεί να είναι ζωικής προέλευσης και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός αλλά δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, προσθέτει.

Αυτό καθιστά το τυρί μια πλήρη πρωτεΐνη. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι, όπως συμβαίνει με όλα τα θέματα διατροφής, η συνολική ισορροπία του τι τρώτε μέσα στη μέρα είναι αυτή που θα πρέπει να σας «πει» πόσο τυρί να καταναλώνετε.

Ποιο τυρί είναι πιο υγιεινό; Η απάντηση εξαρτάται από το σώμα σας και τις διατροφικές του ανάγκες, αλλά αυτές είναι μερικές από τις υποδείξεις των ειδικών:

Ricotta για τη νίκη

Το όνομα του τυριού μεταφράζεται ως «μαγειρεμένο-πάλι». Η αυθεντική ρικότα παράγεται με την επεξεργασία του ορού γάλακτος που απομένει μετά την πήξη (όπως το πρόβειο γάλα) για την παραγωγή τυριού (όπως το πεκορίνο).

Το τυρί ρικότα έχει πολλά οφέλη. Έχει υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος, η οποία απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μία από τις πιο απορροφήσιμες μορφές πρωτεΐνης και περιέχει ένα πολύ ευρύ φάσμα αμινοξέων.

Έτσι, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που θέλει να χτίσει μυς, να αποκτήσει δύναμη και ταυτόχρονα να χάσει λίπος και βάρος. Αξίζει να αναφερθεί η σημασία της ρικότας όσον αφορά τη βιωσιμότητα, καθώς αξιοποιεί τα υπολείμματα που απομένουν από την τυροκόμηση.

Σκληρό τυρί (αλλά υπάρχει μια παγίδα)

Τα πιο σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, το πεκορίνο ή το γκούντα, είναι επίσης από τις πιο υγιεινές επιλογές, όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Επειδή περιέχουν λιγότερο νερό και είναι πιο συμπυκνωμένα, τα σκληρά τυριά θα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πιθανώς θα χορτάσετε με μικρότερες ποσότητες, οπότε τείνετε να μην τα καταναλώνετε υπερβολικά.

Ωστόσο, επειδή είναι πιο συμπυκνωμένα, τα σκληρότερα τυριά μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο από τα μαλακότερα. Εάν είστε υπερτασικοί ή πρέπει πραγματικά να ελέγξετε την πρόσληψη νατρίου ή ίσως έχετε νεφρικά προβλήματα, τότε μάλλον θα ήταν καλύτερα να προτιμήσετε ένα πιο μαλακό τυρί.

Το καλύτερο τυρί για τη διαχείριση του βάρους

Αν προσέχετε το βάρος σας, η πρωτεΐνη είναι το ζητούμενο. Σας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σας βοηθά να χτίσετε μυς. Τα τυριά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλότερα σε λιπαρά είναι εξαιρετικές επιλογές για τους ανθρώπους που θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους.

Ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσετε ποια τυριά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι να εξετάσετε μια αναλογία 1:10 πρωτεΐνης προς θερμίδες. Για κάθε 100 θερμίδες, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Μερικά τυριά που συνέστησε με βάση αυτό είναι το ελαφρύ ελβετικό τυρί, το ελαφρύ τσένταρ και η ρικότα.

vita.gr