Θα ήταν περιττό να υμνήσουμε τα οφέλη του ασβεστίου μέσω των φορέων του που είναι βασικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα -κυρίως γάλα, γιαούρτι και τυρί. Θα μεταφέρουμε όμως, τις πρόσφατες έρευνες που αφορούν στο τυρί και την ωφελιμότητα του κυρίως στις νεαρές κοπέλες 10-12 ετών.
Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αποστρέφονται το γάλα και το γιαούρτι τόσο που λείπει παντελώς από το καθημερινό τους διαιτολόγιο. Θέλοντας, ο γράφων, να επισημάνει αυτήν την έλλειψη, παρουσιάζει το τυρί ως ένα προϊόν πλούσιο σε ασβέστιο.
Το τυρί όμως, είναι σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών και ενέργειας. Mας προσφέρει όπως και το γάλα, το ασβέστιο, τις πρωτεΐνες, τα λευκώματα, επίσης όταν παράγεται από πλήρες γάλα τις βιταμίνες Α, D, του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β2 (ριμποφλαβίνης riboflavin) και την Β12 καθώς και ορισμένα μέταλλα όπως ο Φωσφόρος (P), ο ψευδάργυρος (Zn), όμως εκτός αυτών των ευεργετημάτων συμβάλλει στην καλή λειτουργία της πέψης λόγω των ενζύμων του και με την παρουσία του προσφέρει ποικίλες λύσεις στην νοστιμιά των τροφών.
Το ασβέστιο, βοηθά:
– Στο να προστατεύει τα κύτταρα του εντέρου από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες
– Στο να αποτρέψει την απώλεια των οστών που μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης ή στην ρευματοειδή αρθρίτιδα.
– Στο να αποτρέψει τους πονοκέφαλους και τις ημικρανίες σε όσους υποφέρουν.
Το τυρί παρασκευάζεται από την πήξη του γάλακτος των ζώων (αγελάδων, αιγών, προβάτων) με την επίδραση των ενζύμων των μικροοργανισμών που προκαλούν την ζύμωση. Οι μικροοργανισμοί που συμβάλλουν στην παρασκευή του τυριού προέρχονται από το στομάχι των νεαρών ζώων την πυτία.
Η πυτία γίνεται από της πήξη της καζεΐνης του γάλακτος με δύο ζωικά ένζυμα τη ρεννίνη 75% και την πεψίνη 25% επίσης γίνεται και από ένα οξύ το γαλακτικό οξύ και ωριμάζει. Κατά την διάρκεια της ωρίμανσης συντελείται ζύμωση παρουσία της ειδικής μικροχλωρίδας μικροοργανισμών. Η διαδικασία συντελείται σε ανάλογη θερμοκρασία και πίεση.
Όλα αυτά συμβάλουν στην πήξη του μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα που ονομάζεται ωρίμανση. Συνήθως ο χρόνος ωρίμανσης –ανάλογα τους μικροοργανισμούς και άλλους παράγοντες -διαρκεί μερικούς μήνες.
Κατά την διάρκεια της ωρίμανσης συντελείται ζύμωση παρουσία της ειδικής μικροχλωρίδας των μικροοργανισμών. Η διαδικασία συντελείται σε ανάλογη θερμοκρασία και πίεση.
Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί τα ένζυμα αυτά παραλαμβάνοντας τα από ειδική επεξεργασία κατάλληλων χημικών αντιδράσεων.
Περαιτέρω, επίσης για την παραγωγή τυριού χρησιμοποιούνται φυτικά λίπη και φυτικές πρωτεΐνες.
Υπάρχουν πολλά ονόματα τυριών πάνω από 2000 παγκοσμίως. Πολλά από τα ονόματα αυτά δηλώνουν την προέλευση, το μέγεθος και τη μορφή.
Η μεγάλη ποικιλία των τυριών, ταξινομείται με διάφορες περιπτώσεις οι οποίες σχετίζονται με την προέλευση (είδος) γάλακτος, τον τρόπο ζύμωσης, την περιεκτικότητα του λίπους και την υγρασία (σκληρό ή μαλακό)
Τα ελληνικά τυριά Προστατευομένης Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π)
Ο τίτλος Π.Ο.Π. για ένα τυρί –κάτι που ισχύει και για άλλα τρόφιμα- δίνεται ως μια ταυτότητα που κάνει το προϊόν αυτό να ξεχωρίζει από τα άλλα. Ανήκει σε μια κατηγορία υψηλής ποιότητας από πλευράς τεχνικής παρασκευής του και του δίνει το διαβατήριο της διακίνησης του με την μοναδικότητα που το χαρακτηρίζει έναντι των άλλων.
Θα πρέπει δηλαδή:
– Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης
– Η πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης
– Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του.
– Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.
Αλέξανδρος Αλεξάκης Τεχνολόγος Τροφίμων με εξειδίκευση στην Αναλυτική Χημεία Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr