Τσίπρας στη ΔΕΘ: Προεκλογικά διλήμματα και σχέδιο ενίσχυσης εισοδήματος και κοινωνικού κράτους

Προεκλογικά διλήμματα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου, απαντώντας και στα όσα είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί «πολιτικής τερατογέννεσης» σε σχέση με τη συγκρότηση κυβέρνησης που δεν θα συμμετέχει το πρώτο κόμμα.

Επισήμανε πως με την απλή αναλογική η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνηθεί για πρώτη φορά από μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού από το ένα τρίτο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επιχείρησε από το βήμα του Βελλίδειου να θέσει διλήμματα που ξεπερνούν το διαχωρισμό Δεξιάς κι Αριστεράς, δίνοντας έμφαση κι αξιοποιώντας την επικαιρότητα των υποκλοπών για να προωθήσει τη σύμπτυξη ενός πανδημοκρατικού μετώπου σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του πρωθυπουργού.

Παραλλήλως, ξεδίπλωσε τις έξι εθνικές προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανασυγκρότηση της χώρας, προτάσσοντας τη δικαιοσύνη παντού.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιό του για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της μείωσης των λογαριασμών, δίνοντας έμφαση στην επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), προτείνοντας τη θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους, μειώνοντας τον ΕΦΚ στα καύσιμα και καταργώντας τον για το αγροτικό πετρέλαιο, μειώνοντας το ΦΠΑ για τα τρόφιμα στο 6%, δίνοντας όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, καταργώντας το τέλος επιτηδεύματος κι αυξάνοντας κι αναβαθμίζοντας το επίδομα μητέρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην αναδιαμόρφωση της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, καθώς και στη φορολόγηση των αποκαλούμενων «ουρανοκατέβατων» κερδών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερες αναφορές στα ΜΜΕ, στην ΕΥΠ και στη Δικαιοσύνη.

Ανάμεσα σε άλλα, πρότεινε την οικονομική ενίσχυση εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις, την επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της, το νομοθετικό ορισμό των λόγων «εθνικής ασφάλειας» και το τέλος στις «περιστρεφόμενες πόρτες» για τους δικαστές.

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, υποσχέθηκε την κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη για τα εργασιακά, καθώς και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς και των ποινικών ασυλιών, ιδίως των τραπεζιτών.

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και της κρατικής παρέμβασης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Μίλησε και για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, με επιπλέον προσλήψεις και καλύτερες αμοιβές, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη ενεργειακής δημοκρατίας μέσω της ευκολότερης πρόσβασης των πολιτών σε ΑΠΕ.

Σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μια σειρά έργων που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν προχώρησαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι έξι εθνικοί άξονες

Πρώτη Εθνική προτεραιότητα: Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

«Το κράτος από συμμέτοχος στην αισχροκέρδεια των καρτέλ, γίνεται ξανά ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής. Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας».

-Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ανάκτηση τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

-Αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικήςρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.

-Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

-Παρέμβαση στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

-Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

-Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

-Αξιοποίηση για όσο χρειαστεί του συνόλουτων εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.

-Προστασία από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα

-Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ

-Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%

Δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η ενίσχυση του εισοδήματος

«Εθνική προτεραιότητα λοιπόν η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για μισθωτούς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους».

Για τους μισθωτούς:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ.

-Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Για τους συνταξιούχους:

-Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.

-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. «Και υπενθυμίζω ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες:

-Αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ.

Ειδικά όμως για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και για αυτούς αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.

Για τους μικρομεσαίους:

-Κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος

-Αντιμετώπιση του εκρηκτικού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους.

Με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Δικαίωμα ένταξη στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

-Θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικούλογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων.

-Αντικατάσταση πτωχευτικό κώδικα, με έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Τρίτη εθνική προτεραιότητα: Η στήριξη του κοινωνικού κράτους

Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα.

Για την ανάκτηση της εργασίας: ​

-Κατάργηση νόμου Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης.

-Επαναφορά ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.

-Επανίδρυση ΣΕΠΕ, για να είναι μόνιμα στο πεδίο και να παρεμβαίνει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Για ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ:

-Προσλήψεις 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

– Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή,

-Τέλος στην τιμωριτική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς

-Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικούστα βαρέα και ανθυγιεινά.

-Εισαγωγικός μισθός πρωτοδιοριζόμενουγιατρού τα 2.000 ευρώ.

-Αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

-Αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα

-Εδραίωση το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, του δικτύου κατ’ οίκον φροντίδας, ολοκλήρωση της επιχειρησιακήςενδυνάμωσης του ΕΚΑΒ

-Διεύρυνση των υπηρεσίων του ΕΟΠΥΥ και πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Δημόσια Παιδεία :

-14 χρόνη υποχρεωτική εκπαίδευση.

-20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

-Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας τηςχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ.

-Δωρεάν τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα και ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

-Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνον την απόκτηση του απολυτηρίου.

-Επαναφορά της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

-Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.

Κατάργηση της ΕΒΕ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Για τα ΑΜΕΑ.

-Αύξηση αναπηρικού επιδόματος κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας.

-Εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή ή βοηθό για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις

Τέταρτη εθνική προτεραιότητα: Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση

«Γιατί Ανάπτυξη για εμάς σημαίνει καταπολέμηση των ανισοτήτων. Σημαίνει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Σημαίνει διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης.Σημαίνει περιβαλλοντικά βιώσιμες και εργασιακά δίκαιες επενδύσεις. Για την Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση»

«Σπάμε τον αποκλεισμό ΜμΕ και νοικοκυριών από τις ΑΠΕ. Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η προϋπόθεση για την πράσινη ανάπτυξη και πολύτιμο εργαλείο για να γίνει το κάθε ελληνικό σπίτι ένας μικρός παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας».

«Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer)».

«Προχωράμε στις αναγκαίες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ».

«Εξασφαλίζουμε ικανό μέρος του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ και επιταχύνουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες».

«Υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει 100ντάδες χιλιάδες νοικοκυριά».

«Θεσπίζουμε ενισχυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)». ​

«Χρηματοδοτούμε τους Δήμους για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους».

Για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών

«Ενισχύουμε τη Ρευστότητα για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα».

«Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενισχύουμε τις μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για Αυτoαπασχολούμενους, Αγρότες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όμως εδώ και 3 χρόνια παραμένει ανενεργός».

Για τη Βιομηχανία και τις Δυναμικές Υφιστάμενες και Νέες Επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής

«Χρηματοδοτούμε μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία και στη μεταποίηση».

«Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα εξαιρετικά επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα Equifund και «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που δημιούργησε η Κυβέρνησή μας για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή».

Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

«Κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής».

«Εφαρμόζουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων».

«Και Θεσπίζουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers)»

Πέμπτη εθνική προτεραιότητα: Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος

«Στη Δικαιοσύνη: Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.

-Αποκαθιστούμε τις μισθολογικές, φορολογικές αδικίες σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

-Ενισχύουμε τη στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και την επέκταση της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης».

-Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

-Μειώνουμε τις θέσεις αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια.

-Θεσπίζουμε τη Διατύπωση γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των Δικαστηρίων.

-Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μετά τη συνταξιοδότησή του, θα γνωρίζει ότι δε θα έχει πρόσθετη, πέραν της σύνταξής του, αμοιβή.

-Δίνουμε νέο προσανατολισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Με αύξηση των εισακτέων, αύξηση του απαιτούμενου χρόνου άσκησης της δικηγορίας και ενίσχυση της κοινωνικής εμπειρίας με υποχρεωτικές έρευνες και άσκηση σε κοινωνικές δομές.

-Βάζουμε τέλος στην κακή νομοθέτηση.

Με μόνιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στελεχωμένες αποκλειστικά από εκπροσώπους θεσμών του νομικού κόσμου, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας.

-Κατοχυρώνουμε νομοθετικά τον όρο «γυναικοκτονία».

-Κατοχυρώνουμε νομικά το γάμο για όλα τα πρόσωπα.

-Καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλιών που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών».

Στα ΜΜΕ:

«-Ενισχύουμε οικονομικά εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις.

-Επαναφέρουμε την υποχρέωση για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

-Θεσπίζουμε έλεγχο της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.

-Επανεκκινούμε τη διαδικασία αδειοδότησηςτων περιφερειακών ΜΜΕ.

-Επιλέγουμε τη Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.»

Για την ΕΥΠ:

«-Επαναφέρουμε την ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

-Καταργούμε την κατάπτυστη τροπολογία που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.

-Ορίζουμε νομοθετικά τους λόγους «εθνικής ασφάλειας».

-Θεσπίζουμε έλεγχο από Δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου.

-Εξασφαλίζουμε την Ουσιαστική συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ».

Έκτη εθνική προτεραιότητα: Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

Η Ελλάδα γερνάει. Και θα γερνάει ακόμη περισσότερο όσο μεγαλώνει η ανασφάλεια των νέων ανθρώπων, όσο οι γυναίκες πέφτουν θύματα τρομακτικών διακρίσεων στην εργασία, όσο άνθρωποι που γεννήθηκαν ή ζούνε εδώ για δεκαετίες θα θεωρούνται ξένοι στην ίδια τους τη χώρα».

«Στηρίζουμε τη γυναίκα στην εργασία, εξασφαλίζουμε τη μητέρα.

-Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών.

-Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής.

-Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο.

-Ενώ το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα, γεννήσει και αναθρέψει.

-Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

-Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, ώστε όλες οι εργαζόμενες να αντιμετωπίζονται ενιαία

-Θεσπίζουμε ειδική άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες».

Φροντίζουμε το παιδί

«-Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

-Στεγάζουμε το αύριο ενισχύοντας τα νέα ζευγάρια

-Επιδοτούμε το ενοίκιο για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών:

-Διπλασιάζοντας το επίδομα από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

-Από 140€ σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί.

-Και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

-Ενώ αυξάνουμε και τα εισοδηματικά όρια.

-Βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb.

-Με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό.

-Δημιουργούμε τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Τέλος, μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

«Η κοινωνική ένταξη μεταναστών είναι απαραίτητος πυλώνας αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης σε όλο το Δυτικό κόσμο.

Πρέπει να γίνει και στη χώρα μας.

-Αλλάζουμε τη διαδικασία της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία ώστε να αφορά λελογισμένα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά των ανθρώπων και όχι ειδικές γνώσεις που ούτε εμείς μπορούμε να απαντήσουμε.

-Θεσπίζουμε πολιτογράφηση με δειγματοληπτική συνέντευξη για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάση του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια».

cnn.gr