Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογο του, Ζόραν Ζάεφ, σε μία προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών για το ονοματολογικό, με την κυβέρνηση να αναζητά ενδείξεις πολιτικής λύσης.
Η συνάντηση η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:30, δύο ώρες αργότερα διευρύνθηκε με την είσοδο και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ.
Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, ανέφερε ο Α. Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ζ. Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Νταβός, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος δεν είναι απλά να λυθεί το πρόβλημα του ονόματος, αλλά όπως είπε να τεθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια: «Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον»
Ο Α. Τσίπρας διεμήνυσε ακόμα ότι «για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων», ενώ κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο Ζ. Ζάεφ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.
«Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα» σημείωσε ο Α. Τσίπρας
«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.
Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα τους και την εθνική αξιοπρέπεια των δύο λαών, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και στην εθνική οδό.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η κίνηση αυτή «δείχνει την καλή μας πίστη» και «καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας».
Καταλήγοντας ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα παραμείνουν δεσμευμένες στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και τόνισε ότι παράλληλα αναβαθμίζεται το επίπεδο αυτών, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να είναι πλέον υπεύθυνοι για τη διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις.
Επαφές Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια
O διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.
Οι πέντε προτάσεις Νίμιτς
Υπενθυμίζεται πως οι πέντε προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ – οι οποίες όλες περιέχουν τον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄ είναι οι εξής:
• Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
• Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
• Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).
tanea.gr