Μετά την κριτική του Νίκου Παππά στη νέα ηγεσία, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, εκτός από κρας-τεστ για τον νέο αρχηγό της Κουμουνδούρου θα είναι και η αφετηρία της ενεργοποίησης του πρώην πρωθυπουργού – Ωστόσο ένα νέο σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα έχει ανάγκη την κρατική χρηματοδότηση και το θεσμικό στάτους του υπάρχοντος
Oι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για τις ισορροπίες στον ευρύτερο χώρο της αντιπολίτευσης. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα είναι η πρώτη αδιαμφισβήτητη φωτογραφία της δυναμικής των κομμάτων μετά την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ (Σεπτέμβριος 2023) και τη δημοσκοπική προσπέρασή του από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη (Νοέμβριος 2023).
Προς το παρόν επικρατεί ανησυχία στους επιτελείς και των δυο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για τη δημοσκοπική τους εικόνα. Στο μεν ΠΑΣΟΚ, μετά την προσπέραση του Νοεμβρίου τα ποσοστά του κόμματος δεν ενισχύονται, ενώ στους πονοκεφάλους προστέθηκε και η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να ιδρύσει κόμμα που θα κατέβει στις ευρωεκλογές και «θα κινείται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ». Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα.
Μετά τις αποχωρήσεις, τη διάσπαση, την ίδρυση της Νέας Αριστεράς από κορυφαία πρώην στελέχη του και τη δημοσκοπική καθίζηση, τα σενάρια για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών τροφοδοτούνται καθημερινά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και τις τοποθετήσεις των ίδιων των στελεχών του. Βέβαια, θα έχει προηγηθεί μια μεγάλη δοκιμασία για τον κ. Κασσελάκη στο συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Η κριτική προς την ηγεσία που ήχησε πιο δυνατά ήταν αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Παππά. «Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να είμαστε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση» ανέφερε ο κ. Παππάς την Τρίτη στο «Naftemporiki TV». «Το ζήτημα είναι αν είσαι αξιόπιστος πολιτικά, αν δίνεις την εικόνα και έχεις και την ουσία (της) πολιτικής ισχύος που να προβάλλεται στο άμεσο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής», πρόσθεσε.
Η τοποθέτηση του κ. Παππά, ο οποίος στήριξε ανοιχτά και ενεργά τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, δίνει ήδη τροφή για σχόλια και εκτιμήσεις. Ιδίως το γεγονός ότι ο στενός πολιτικός αλλά και προσωπικός φίλος του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ξεκάθαρα στο ερώτημα αν θα κριθούν οι ηγεσίες στις ευρωεκλογές με την εξής αποστροφή: «όλοι μας κρινόμαστε (…) είναι μια πολιτική μάχη». Παρότι δεν πρόκειται για κίνηση υπονόμευσης του κ. Κασσελάκη προ του επερχόμενου συνεδρίου (23-24-25 Φεβρουαρίου) και ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών, τα όσα είπε ο κ. Παππάς κάθε άλλο παρά αποδυναμώνουν τα σενάρια περί επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο.
Αλλωστε αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει προκύψει από φήμες ή μόνον από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Προκύπτει και από όσα έχει αναφέρει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στο «Βήμα» τον περασμένο Δεκέμβριο: «Η ριζοσπαστική Αριστερά θα κατέλθει στις εκλογές με τρία σχήματα και με δεδομένο τον κατακερματισμό δεν φαίνεται πιθανό κάποιο από αυτά να επιτύχει δυναμική επίδοση (…) Αν και το ΠαΣοΚ του κ. Ανδρουλάκη μείνει σε χαμηλά ποσοστά, σε απόσταση από το 20%, και η Νέα Δημοκρατία κινηθεί πάνω από το 30%, θα αποκαλυφθεί πλήρως μεγάλο πολιτικό κενό (…) Και τότε κάτι θα πρέπει να γίνει».
Οσοι αναλυτές αντιστέκονται στον πειρασμό της μελλοντολογίας και μένουν προς το παρόν στα γνωστά σενάρια, μιλούν για την ίδρυση ινστιτούτου από τον κ. Τσίπρα που θα αποτελέσει το σπέρμα και θα οδηγήσει -άγνωστο πότε- σε ένα νέο σχήμα. Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που επισημαίνουν πως αν η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι κακή και αμφισβητηθεί ο κ. Κασσελάκης, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι τότε ανοιχτά (και για τον χρόνο των πιθανών πρωτοβουλιών του κ. Τσίπρα).
Βεβαίως κανένας δεν αναφέρεται δημοσίως σε κάτι τέτοιο, για να μην κατηγορηθεί ότι υπονομεύει την προσπάθεια του κόμματος πριν από μια εκλογική αναμέτρηση. Επειδή όμως η φύση απεχθάνεται το κενό, όπως και κάθε «πολιτικό κενό» κατά την αποστροφή του κ. Τσίπρα, τα σενάρια επεκτείνονται ήδη και σε πρακτικές διαπιστώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα της Βουλής (και όσα συγκέντρωσαν ποσοστό άνω του 1,5%) λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.
Είναι μειωμένη λόγω της μείωσης του ποσοστού του στο 17,8% και γι’ αυτό δημιουργούνται προβλήματα ρευστότητας, όπως αυτά που κάλυψε με προσωπικό δάνειο ο κ. Κασσελάκης στην «Αυγή» και στο ραδιόφωνο του κόμματος. Δεν είναι όμως ασήμαντη για τη λειτουργία οποιουδήποτε πολιτικού φορέα. Τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα, αν επαληθευτούν τα σενάρια, είναι το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε μια ομαλή μετάβαση σε ένα νέο σχήμα, όπως αυτό που προδιαγράφουν ορισμένοι συνομιλητές του κ. Τσίπρα, διατηρώντας την ισχύ της περιορισμένης έστω κοινοβουλευτικής δύναμης, τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όσα συνεπάγονται αυτά σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο.
Πιο απλά, ένα νέο σχήμα υπό τον κ. Τσίπρα θα έχει ανάγκη την κρατική χρηματοδότηση και το θεσμικό στάτους του υπάρχοντος ΣΥΡΙΖΑ, άρα ο έλεγχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Πηγή: Protagon.gr