Τσίπρας και Ανδρουλάκης, πολύ σκληροί για να πεθάνουν…

Καθαρά ο Α. Τσίπρας μπροστά, ως πρόσωπο που θα ήθελαν οι ψηφοφόροι να ηγηθεί στην Κεντροαριστερά. Κερδίζει τους Ανδρουλάκη και Κασσελάκη, αφήνει πίσω με δέκα μονάδες διαφορά τον δήμαρχο Αθηναίων αλλά χάνει από τον «Κανένα» που έχει 28%. Ειδικά, οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ, θέλουν Ανδρουλάκη (32,2%) επικεφαλής στην ενδεχόμενη συνεργασία.

Ανησυχούντες ΣΥΡΙΖΑιοι και ΠΑΣΟΚοι εμμένουν στα «σιγουράκια» Τσίπρα και Ανδρουλάκη. Ψυχρολουσία για όσους «πουσάρουν» Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ κι ο Ανδρουλάκης πολύ σκληρός για να…εξοντωθεί. Θα ανακούφιζε τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή του Τσίπρα, μέσω της ενωμένης Κεντροαριστεράς. Χόρτασασν από τα…πειράματα Κασσελάκη. 

Χρήσιμη και στην «ώρα» της, η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του STAR. Βάζει «τάξη» στις απλωμένες επιθυμίες και διαθέσεις, που ζαλίζουν κυρίως το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Ο «ιός» είναι απίθανο να μη μεταδοθεί στην Κουμουνδούρου, εκτός κι αν ο Κασσελάκης τους απολύσει όλους…

Πάνω απ’ όλα, η μέτρηση GPO αποτυπώνει το αγωνιώδες μήνυμα «δεν πάει άλλο, ενωθείτε» του κόσμου που θέλει να εκφράζεται μέσω της Κεντροαριστεράς. Η επιθυμία για συνεργασία είναι μεγαλύτερη στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ (70,9%), ενώ στο ΠΑΣΟΚ υπολείπεται (52,3%). Απελπισμένοι δείχνουν οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ, προτού συμπληρώσει χρόνο ο Κασσελάκης στο τιμόνι και ψάχνουν σωσίβιο στην Κεντροαριστερή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. 

Επικρατεί εδώ ο Τσίπρας (19%) στην ερώτηση «ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά, ακολουθεί ο Κασσελάκης (10,6%), μια ανάσα πίσω με (10,4%) ο Ανδρουλάκης και στην τέταρτη θέση ο Δούκας με (9,3%). Δεν μπορείς να μη δεις τον «Κανένα» (28%) που κοντράρει τον Αλέξη στο θρόνο που θα επιθυμούσε.

Η δημοσκόπηση καταγράφει το κάλεσμα για επιστροφή στον βαριά ηττηθέντα των εθνικών εκλογών του 2023. Το κενό που άφησε δεν αναπληρώθηκε. Βλέπουμε ακόμη και τους ψηφοφόρους που ψήφισαν στις ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ να ποντάρουν στον Τσίπρα (13,4%), αφήνοντας πίσω τους Γερουλάνο (12,8%), Δούκα (12,4%), Χριστοδουλάκη (8,7%), Χρηστίδη (4,7%) και συντρίβοντας τον Κασσελάκη (2,1%). Στην κατηγορία αυτή των ΠΑΣΟΚων κυριαρχεί η επιθυμία για Ανδρουλάκη, αρχηγό στην Κεντροαριστερά (32,2%).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να είναι εύκολο «θύμα» για τους αντιπάλους εντός του κόμματος του. Στην ερώτηση προς το γενικό κοινό αλλά και ειδικά στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ, προηγείται στην προτίμηση ως αρχηγού. Σαρώνει στους ΠΑΣΟΚους (34,5%), έναντι Γερουλάνου (17,7%), Δούκα (17,2%), Χριστοδουλάκη (13,6%) και Χρηστίδη (2,5%). Στο γενικό κοινό προηγείται ξανά με (20,7%), με δεύτερο τον Δούκα (16,5%) και πίσω τον Γερουλάνο (13,3%), τον Χριστοδουλάκη (8,8%) και τον Χρηστίδη (5,5%). Κι εδώ, την έκπληξη κάνει ο «Κανένας» που νικά τον Ανδρουλάκη με 21%.

Η μέτρηση για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ έγινε σε μια στιγμή που υποψηφιότητες δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Ούτε μπορεί να εκτιμηθεί τι θα μπορούσε να συμβεί στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, εάν περνούσαν οι Ανδρουλάκης και Δούκας. Το παράδειγμα των εκλογών στο Δήμο Αθηναίων, με τη σύμπραξη όλων εναντίον του Μπακογιάννη είναι φρέσκο ακόμη…

Συμπερασματικά: Μέσα Τσίπρας, Ανδρουλάκης, έξω Κασσελάκης και εντός κι επι τ’ αυτά ο Δούκας. 

Το ματς μόλις άρχισε…

liberal.gr