Τσιπ για συσκευή που ανιχνεύει τη χρήση ναρκωτικών στην αναπνοή

Ερευνητές στις ΗΠΑ λένε ότι ανέπτυξαν ένα νέο, χαμηλού κόστους τσιπ, το οποίο μπορεί να εντοπίζει την κοκαΐνη μέσα σε διάστημα λεπτών, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας φορητής συσκευής για τεστ χρήσης κοκαΐνης στην αναπνοή, μέσω της οποίας θα διαπιστώνεται αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει το ναρκωτικό.

Όπως αναφέρει το BBC, αυτή τη στιγμή το τσιπ είναι σε θέση να αναλύει μόνο ουσίες που έχουν εξαχθεί από δείγματα αίματος, αναπνοής, ούρων ή σάλιου, μέσω μιας ειδικής διαδικασίας. Ωστόσο το κόστος κατασκευής του είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Πολλές χημικές ουσίες μπορούν να εντοπιστούν μέσω της χρήσης μιας υπάρχουσας τεχνικής υπό την ονομασία Sers (surface-enhanced Raman spectroscopy). «Τα τσιπ που χρησιμοποιούνται για Sers κατά κανόνα κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας δαπανηρές μεθόδους» λέει ο ερευνητής Ναν Ζανγκ του University at Buffalo, στη Νέα Υόρκη. «Δημιουργήσαμε το δικό μας εναποθέτοντας πολλαπλά λεπτά στρώματα υλικών σε γυάλινο υπόστρωμα, που είναι αποδοτικό από πλευράς κόστους και κατάλληλο για παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα».

Το πανεπιστήμιο έχει περιγράψει το συγκεκριμένο τσιπ ως «τούρτα στρωμάτων», όπου ένα μονωτικό υλικό βρίσκεται ανάμεσα σε έναν ασημένιο καθρέφτη και ένα στρώμα υλικού από νανοσωματίδια χρυσού και ασημιού.

BUFFALO.EDU

Όταν μια ουσία όπως η κοκαΐνη τοποθετείται πάνω στην επιφάνεια του τσιπ, το φως «διαμοιράζεται» και σχηματίζει αναγνωρίσιμα σχήματα που λειτουργούν ως «αποτυπώματα», αποκαλύπτοντας τι είναι η ουσία που βρίσκεται πάνω στο τσιπ.

Οι ερευνητές επίσης υποστηρίζουν πως το τσιπ έχει μακρά διάρκεια ζωής, καθώς διαπίστωσαν ότι λειτουργούσε καλά μετά από 12 μήνες αποθήκευσης.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία μιας φορητής συσκευής για τον εντοπισμό της κοκαΐνης, ενώ ελπίζουν ότι το τσιπ θα μπορεί να ανιχνεύει και τη μαριχουάνα.

naftemporiki.gr