Τσίγκας Γιώργος : H εξάρτηση από ναρκωτικά είναι θέμα υγείας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται

tsigkas 2

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΙΓΚΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

Το θέμα των ναρκωτικών δεν αφορά μειοψηφίες, αλλά το σύνολο της κοινωνίας, καθ’όσον οι συνέπειες της χρήσης ουσιών σχετίζονται με υψηλή θνησιμότητα, χρόνια προβλήματα υγείας, κοινωνική ανοχή και συνοχή, περιθωριοποίηση, κινδύνους στην ασφάλεια των πολιτών και τεράστιο οικονομικό κόστος.

Το κόστος της χρήσης στον τομέα της υγείας συνδέεται με αυξημένη χρήση υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής υγείας, λόγω των πολλαπλών επιβαρύνσεων που υφίστανται ή των ατυχημάτων που συνδέονται με τη χρήση. Οι μισοί σχεδόν ενδοφλέβιοι χρήστες έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C , ενώ ένα 15% από HIV/AIDS. Επιπρόσθετα η χρήση επιβαρύνει τις διοικητικές και δικαστικές αρχές και το σωφρονιστικό σύστημα. Στην Ελλάδα περίπου 13.000 άτομα κατηγορούνται κάθε χρόνο για παραβάσεις του Νόμου περί ναρκωτικών. Αυτοί που καταλήγουν στη φυλακή αποτελούσαν το 2010 το 36% του συνόλου των φυλακισμένων. Ο συνεχής αγώνας κατά των ναρκωτικών έδειξε ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται.

Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί, το τελευταίο διάστημα, συμφωνούν ότι η επένδυση στην πρόληψη, στη θεραπεία και στην αποκατάσταση έχουν καλύτερα αποτελέσματα, κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο αποδοτικά. Είναι ο καιρός να μετατοπιστούν πόροι από την πολιτική της μείωσης της προσφοράς προς μια προσέγγιση που να βασίζεται στον τομέα της υγείας, της πρόληψης, της περίθαλψης, της μείωσης της βλάβης, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

– Η εξάρτηση στα ναρκωτικά είναι θέμα υγείας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
– Προσεγγίσεις που βασίζονται στην υγεία φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα
– Να επενδύσουμε σε μια ολιστική πολιτική αντιμετώπισης των ναρκωτικών που να συνδέει την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στον άνθρωπο, το σεβασμό στη τήρηση των Νόμων, στη μηδενική ανοχή στο εμπόριο και τη διακίνηση.

Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται, ας τους δώσουμε την ευκαιρία, την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη.